Techjättar pressade att agera mot förnekande av folkmord | Expo.se

Techjättar pressade att agera mot förnekande av folkmord

Publicerad 2021-08-12 11:19

Twitter och Google pressade av kanadensiskt forskningscenter att agera mot folkmordsförnekande i relation till folkmordet i Srebrenica på sina plattformar. Techjättarna meddelar nu att innehållet faller inom existerande reglering mot hets och hat och ska tas bort.

Twitter och Google avser att plocka bort innehåll som förnekar folkmordet i Srebrenica från deras sociala medie-plattformar. Beskedet om att innehållet ska tas bort då det faller inom plattformarnas redan existerande regleringar mot hets mot folkgrupp fick Radio Free Europe (REF) i onsdags.

Svaret från techjättarna kommer efter att det kanadensiska forskningsinstitutet på folkmord (The Institute for the Research of Genocide Canada, IGC) ställde frågan till Twitter och Youtube i slutet på juli.

”De som förnekar folkmordet i Srebrenica förnedrar offren genom er Youtube-plattform, orsakar smärta och lidande för folkmordets överlevare vilket i sin tur uppmuntrar folkmordsförnekare och framtida presumtiva förövare för folkmord”, skrev Emir Ramic, chef för IGC i brevet till Youtubes vd Susan Wojcicki.

I somras var det 26 år sedan tusentals muslimska pojkar och män systematiskt mördades av serbiska styrkor i Srebrenica. Ett folkmord enligt både den internationella tribunalen för forna Jugoslavien och Internationella domstolen i Haag. Trots det är både förnekande och relativiseringar av folkmordet förekommande bland både bosnienserber och av serbiska nationalistiska ledare.

Tonläget skruvades upp ytterligare under sommaren när FN:s avgående särskilda sändebud med uppdrag att bevaka fredsprocessen, österrikaren Valentin Inzko, under sin sista vecka på posten skärpte Bosniens lag. I slutet på juli införde han flera tillägg som bland annat gör det möjligt att utdöma fängelse på mellan 6 månader och 5 år för den som offentligt ”förnekar, kraftigt förminskar eller försöker rättfärdiga folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott”. 

Lagskärpningen i juli fick Bosnien-Hercegovinas serbiska ledare Milorad Dodik att hota med att upplösa nationen.

Enligt IGC, som bevakar folkmordsförnekandet på internet, kommer majoriteten av förnekandet i relation till Srebrenica från Serbien följt av Republica Srpska i Bosnien-Hercegovina, Ryssland och Frankrike. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons