Tog plats för förändring | Expo.se

Tog plats för förändring

Publicerad 2021-08-09 13:41

Shirley Chisholm
Hjältesommar

”Om de inte ger dig en plats vid bordet, ta med en fällstol.” Det skrev Shirley Chisholm och som första afroamerikanska kvinnan i kongressen, och presidentkandidat 1972, såg hon till att ta plats. Mycket plats.

Shirley Chisholm var förskollärare. Men hon engagerade sig också steg för steg i kvinnoorganisationer och medborgarrättsrörelsen – och i det demokratiska partiet. 1968 vann hon kongressplatsen i Brooklyn där hon var född.

I rikspolitiken drev hon mer än 50 lagförslag – om fattigdomsbekämpning, för ett slut på Vietnamkriget och, naturligtvis, för genus- och rasjämlikhet. Inför primärvalen 1972, när demokraternas presidentkandidat skulle utses, blockerades hon från tv-debatterna. Trots det fick hon tio procent av rösterna, även om det inte räckte för att också bli demokraternas första svarta kvinnliga presidentkandidat.

Under valrörelsen1972 överlevde Shirley Chisholm tre mordförsök.

”Jag vill att man minns mig som en kvinna… som vågade vara katalysator för förändring.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons