Grekisk minister ber om ursäkt för Auschwitz-uttalande | Expo.se

Annons

Grekisk minister ber om ursäkt för Auschwitz-uttalande

Publicerad 2021-09-02 16:44

Thanos Plevris

Thanos Plevris.

Greklands nya hälsovårdsminister Athanassios Plevris bad på onsdag om ursäkt för ett tidigare uttalande om koncentrationslägret Auschwitz som landets judiska församling reagerat starkt på.

Under den grekiska regeringsomläggningen på tisdagen utsågs Athanassios ”Thanos” Plevris till ny hälsominister. Centralstyrelsen för judiska församlingar i Grekland (KIS) uttryckte oro över hans utnämning i regeringen och redan dagen efter sitt tillträde gick han ut och svarade på kritiken, det rapporter Washington Post.

KIS menar att Plevris borde be om ursäkt för kommentarer som han gjorde 2009 när han agerade försvarsadvokat i ett domstolsmål för sin högerextreme far, Constantinos Plevris, som stod anklagad för hets mot folkgrupp på grund av innehållet i sin bok ”Judar: Hela Sanningen”.

Thanos Plevris ska under sitt försvar i rättegången bland annat ha ifågasatt att det var hets mot folkgrupp att önska att Auschwitz borde hållas i gott skick så att koncentrationslägret kan användas igen, rapporterar Greek Reporter. Constantinos Plevris friades senare i målet.

Plevris sa på onsdagen att KIS invändningar mot hans domstolskommentarer var ”begripliga” och att han ”inte alls håller med” om sin fars åsikter – något han tidigare också har påpekat.

I uttalandet ber han om ursäkt för att ha förolämpat judar och hävdar att de kan vara säkra på att han inte hyser några antisemitiska åsikter.

Thanos Plevris gick med i partiet Ny demokrati 2012. Innan dess representerade han det högerextrema partiet LAOS. I den nuvarande regeringen sitter ytterligare två ministrar med bakgrund i det högerextrema partiet: Adonis Georgiadis, minister för utveckling och investeringar, och inrikesminister Makis Voridis.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons