Ny rättsprocess mot Jean-Marie Le Pen | Expo.se

Ny rättsprocess mot Jean-Marie Le Pen

Publicerad 2021-09-01 11:01

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen.

Nästa vecka drar rättegången mot den 93-årige grundaren av Frankrikes största högerextrema parti, Jean-Marie Le Pen, i gång. Han åtalas för att återigen ha hetsat mot minoriteter, denna gång för en antisemitisk kommentar riktad mot en popsångare.

På onsdag nästa vecka startar rättegången mot den högerextreme veteranen Jean-Marie Le Pen, rapporterar AFP.  Le Pen grundade Front National (i dag Nationell samling) i början på 1970-talet och var partiledare fram 2011 då hans dotter Marine Le Pen tog över posten. Le Pen har gjort sig ökänd för att hetsa mot minoriteter.

Åtalet rör en video från 2014 där Le Pen upprört talar om artister och andra kändisar som offentligt tagit avstånd mot honom. Videon lades ut på partiets webbplats.

I videon riktar han sig bland annat till skådespelaren och sångaren Patrick Bruel. I vad som uppfattas som syftning på sångarens judiska ursprung och Förintelsen sa Le Pen att han ska ordna en ”fournée” för sångaren. Ordet betyder bakugn och har tolkats som en osmaklig hänvisning till ugnarna i nazisterna förintelseläger.

Le Pen tänker inte dyka upp personligen vid rättegången i Paris, där han anklagas för att ha anstiftat antisemitiskt hat.

”Det här fallet är endast baserat på en del av en fras som har tagits ur sitt sammanhang”, sa hans advokat Frederic Joachim, som kommer att försöka få åtalet ogillat, rapporterar AFP.

Rättegången försenades i flera år eftersom Le Pen hävdade immunitet mot åtal som ledamot av Europaparlamentet, en plats han vann 1984 och innehade fram till 2019.

Le Pen har tidigare beskrivit gaskamrarna under andra världskriget som ”en liten detalj”. 2015 uteslöts han ur partiet. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons