Med återvandring dammar SD av gammal hjärtefråga | Expo.se

Med återvandring dammar SD av gammal hjärtefråga

Publicerad 2021-11-26 17:58

SD:s återvandringskampanj 2021

Sverigedemokraterna utlovar "återvandringspolitik" som genomgående tema under helgens landsdagar. En gammal hjärtefråga för SD som de nu hoppas ska bli verklighet.

Ur Expo #4 2018

Sverigedemokraterna försöker nu ta tillbaka frågan om återvandring från Alternativ för Sverige. Inför partiets landsdagar har det åter blivit en stor fråga. Ungdomsförbundet Ungsvenskarna trycker på och SD Malmö har gjort ett utspel om att inrätta ett kommunalt återvandringsbidrag med kommentaren ”Anpassa dig eller återvänd”. Det är en gammal idé klädd i nya ord. Expo beskrev utvecklingen redan 2018.

Inför valet 2018 nylanserade Sverigedemokraterna frågan om ”återvandring”. Eftersom partiet redan kräver stopp för asylmottagande återstår att börja titta på de som redan befinner sig i landet, förklarade Jimmie Åkesson på partiets framtidskonferens i februari samma år. Tanken är inte ny. Men språket.

Fram till så sent som 2012 pratade partiet om ”repatriering”, ett betydligt mer politiskt belastat begrepp för egentligen samma sak. Som när partiet i sin tidning SD-kuriren 2003 stolt rapporterade om partiets ”offensiva repatrieringpolitik” ute i kommunerna.


Alternativ för Sverige kommer att kandidera i riksdagsvalet 2022. I förra valrörelsen kampanjade partiet för återvandring. Foto: Adam Daver

Nu gäller i stället ”återvandring”. Siktet är inställt på att få flyktingar att lämna landet. Konkurrenten Alternativ för Sverige är inne på samma linje, fast med tuffare krav på vem som ska ut. Under valrörelsen turnerade de runt i landet med krav på att förvandla Migrationsverket till ”Återvandringsverket”. En idé som nylanserades av Sverigedemokraterna under 2018.

I SD:s partiprogram från 1996 föreslår partiet en ”tillfällig repatrieringsmyndighet”.

Samma sak, fast med andra ord.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons