Försök att väcka Salemmarschen till liv | Expo.se

Försök att väcka Salemmarschen till liv

Publicerad 2021-12-10 15:49

Salem centrum

Under tio år var den högerextrema marschen i Salem en av extremhögerns viktigaste samlingspunkter. På lördag försöker dansksvenska högerextremisten Rasmus Paludan återuppväcka marschen, men Paludans anseende i den svenska extremhögern är lågt efter höstens sex-skandal.

Högerextremt och antimuslimskt parti söker uppmärksamhet vid två tillfällen i Stockholmsområdet under lördagen. Bland annat har partiet utannonserat en ny ”Salemmarsch”. Fackeltåget i Salem var under några år i början av 2000-talet den största högerextrema sammankomsten i Sverige.

Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs har beviljats demonstrationstillstånd på två platser i Stockholmsområdet under lördagen. Första sammankomsten är planerad att äga rum i Skärholmens centrum i södra Stockholm under lördag förmiddag och den andra i Salems kommun under eftermiddagen.

Liksom tidigare tillfällen då Rasmus Paludan besöker Sverige för antimuslimska aktioner så är motivet att provocera och söka uppmärksamhet. Han har vid flera tillfällen tidigare bränt koraner, något som aviserats även inför dessa två sammankomster.

Vill starta ny Salemmarsch

I Salem försöker Rasmus Paludan och hans danska parti Stram Kurs dessutom blåsa liv den så kallade Salemmarschen som under tio år i början av 2000-talet var den största högerextrema sammankomsten i Sverige. Salemmarschen arrangerades då till minne av 17-åriga Daniel Wretström som 2000 mördades i Salem och marschen samlade som mest runt 2000 deltagare.


Rasmus Paludan på besök i Stockholmsförorten Rinkeby tidigare i höstas. Foto: Nyhetsbyrån Järva

Impopulär efter sex-avslöjandet

Rasmus Paludan har haft ett nära samarbete med det svenska högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Men sedan han avslöjats med att prata om sex och våldsamma sexuella fantasier med barn i det egna partiets Discord-kanal har han förlorat sin tidigare upphöjda ställning bland svenska högerextremister och senaste gångerna han kallat till sammankomster i Sverige har han talat för inga eller endast ett fåtal åhörare.

Salems kommun har överklagat polistillståndet för sammankomsten och skriver på sin hemsida att ”vi vill uttrycka vår frustration över att Salem kan bli arena för denna typ av händelser. Vi ser det som kommunens skyldighet att delge kommuninvånarna information om att demonstrationen sannolikt kommer att äga rum”.

Polisens beslut kring det beviljade tillståndet i Salem ligger i skrivande stund fast och polisens bedömning är att sammankomsterna bara kommer att utgöras av en mindre grupp deltagare.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons