Frankrike förbjuder våldsam aktivistgrupp | Expo.se

Annons

Frankrike förbjuder våldsam aktivistgrupp

Publicerad 2022-01-07 15:28

Den våldsamma gruppen Zouaves Paris propganda.

Den våldsamma gruppen Zouaves Paris propganda.

Frankrike förbjuder den högerextrema gruppen Zouaves Paris. Gruppen har tidigare uppmärksammats för att ha agerat våldsamt mot antirasister vid en samling för den högerextrema presidentkandidaten Éric Zemmour.

Inrikesminister Gerald Darmanin meddelade på torsdagen att den högerextrema gruppen Zouaves Paris förbjuds efter att ha uppviglat till hat och våld, rapporterar The National News.

Den radikala gruppen har gjort sig känd för att vara våldsam och ha en öppet rasistisk ideologi. Gruppen består av personer som tidigare vara aktiva i olika högerextrema och paramilitära grupperingar.

I samband med den högerextrema presidentkandidaten Éric Zemmour i december hade ett evenemang för sin kandidatur ska aktivister från Zouaves ha attackerat antirasistiska motdemonstranter.

En av ledarna för gruppen greps vid tillfället och står anklagad för misshandel, rapporterar The National News.

Jean-Yves Camus, en politisk analytiker och expert på högerextremism från Jean-Jaurès-stiftelsen, menar Zouaves är ”ultravåldsamma och ultrahöger”, rapporterar The Guardian.

Camus menar att våldet och kampen mot vad de uppfattar som politiska fiender, antifascister, hbtq-rörelsen, feminister etc, är det som står i fokus för gruppens verksamhet.

Gruppen är inriktad på gatuaktivism och Camus menar att den i övrigt inte är speciellt ideologiskt orienterad.

Enligt inrikesminister Gerald  Darmanin så är förbudet mot Zouaves en åtgärd som ligger ”i linje med instruktionerna från presidenten” Emmanuel Macron, rapporterar The National News.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons