Svensk nazist kallad som vittne av Breiviks försvar | Expo.se

Svensk nazist kallad som vittne av Breiviks försvar

Publicerad 2022-01-13 14:45

Pär Öberg, Nordiska motståndsrörelsen, Ludvika, kommunfullmäktige

I valet 2014 kuppade NMR med Pär Öberg i spetsen ett SD-mandat i Ludvika kommunfullmäktige. Valet 2018 kandiderade nazistorganisationen själv i kommunen, men fick inte röster nog för ett mandat.

Den norska terroristen Anders Behring Breivik vill få sin fängelsedom omvandlad till villkorlig frigivning. Som vittne har Breiviks försvar kallat den svenska nazisten Pär Öberg.

På tisdag nästa vecka inleds den tre dagar långa förhandlingen där Anders Behring Breivik kommer att höras om varför han anser att han bör släppas ur fängelset, rapporterar Dalarnas Tidning, som hänvisar till norska TV 2. Rättegången hålls av säkerhetsskäl på Skien fängelse, där Behring Breivik sitter av sitt straff.

Det rätten ska avgöra är om Behring Breivik kan släppas villkorligt efter att ha avtjänat tio år. Hans advokat har kallat nazisten Pär Öberg som vittne till rättegången. Pär Öberg är en av Nordiska motståndsrörelsens mest profilerade och mångåriga medlemmar. Han är en del av nazistorganisationens högsta organ.

Vittnar på onsdag

Behring Breiviks advokat säger till TV 2 att han inte vill berätta varför han kallat Öberg som vittne. Kanalen har även sökt Öberg som inte vill ge någon kommentar.

– Jag kan säga att han är kallad som vittne, och att han har sagt sig vara villig att vittna. Det kommer att avslöjas under rättegången varför han är där. Jag vill inte föregå frågorna han kommer att få, säger Breiviks försvarare Øystein Storrvik till TV 2, rapporterar Dalarnas Tidning.

Pär Öbergs vittnesmål är planerat till på onsdag morgon.

Mördade 77 personer

Anders Behring Breivik genomförde 22 juli 2011 sitt terrordåd genom att först spränga en bomb i regeringskvarteren i centrala Oslo. Åtta personer miste livet vid det dådet. Därefter åkte han till ön Utøya, där norska Socialdemokraternas ungdomsförbund hade sommarläger. På plats sköt han ihjäl 69 personer. Över 300 personer skadades vid dåden.

Anders Behring Breivik, som 2017 bytte namn till Fjotolf Hansen, dömdes 2012 till Norges strängaste straff; 21 års förvaring med möjlighet till villkorlig frigivning efter tidigast tio år. Straffet förvaring kan förlängas fem år i taget om domstolen anser att personen är farlig för samhället.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons