Arbetsgrupp begär agerande mot heilande EU-politiker | Expo.se

Arbetsgrupp begär agerande mot heilande EU-politiker

Publicerad 2022-02-24 15:33

Angel Dzhambazki sågs göra en hitlerhälsning i EU-parlamentets plenisal under förra veckan.

Socialdemokraten Evin Incer (till höger) har varit med och skrivit ett brev som ber om vidtagna åtgärder efter bulgariske politikern Angel Dzhambazkis högerextrema utspel.

En tvärpolitisk grupp för antirasism inom Europaparlamentet, ARDI, har fått nog av den bulgariske parlamentarikern Angel Dzhambazkis högerextrema uttalanden och gester. Evin Incir (S) ingår i gruppen som nu begär att parlamentets talman agerar.

Under förra veckan sågs den bulgariske EU-politikern Angel Dzhambazki göra en hitlerhälsning i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg. Men det var inte första gången som politikern uttryckt sig högerextremt kunde Expo visa på.

Efter flera tidigare antisemitiska, antiromska och homofoba utspel har nu den tvärpolitiska arbetsgruppen ARDI skrivit ett brev till parlamentets talman i vilket man ber om att saken ska utredas. 

– Hittills har inte talmannen tagit till några åtgärder vilket vi tycker är helt oacceptabelt. Nu med det senaste vidriga agerandet är det dags för parlamentets ordförande att vidta de åtgärder som hon har till sitt förfogande när parlamentariker inte sköter sig enligt de egna interna riktlinjerna, säger svenska socialdemokraten Evin Incir, som är medordförande i ADRI, till Expo. 

Handlar om grundprinciper

ADRI jobbar för antirasism och mångfald både internt inom parlamentet och externt genom lagstiftning.

– Jag skulle vilja se att man i minst en-två månader drog in hans möjlighet att få tillgång till traktamentena och delta i parlamentsarbetet, säger Evin Incir.

Arbetsgruppen hoppas få snabba besked i ärendet och menar att risken om det ses mellan fingrarna för händelsen är fortsatta utspel från politikern, som enligt Evin Incir går emot EU:s främsta principer. 

– EU:s folk ska veta att alla vi som går runt i parlamentets korridorer och tar beslut i frågor som rör över 400 miljoner människor också respekterar våra grundläggande rättigheter och alla människors lika värde, säger hon. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons