Åtalas: Hetsade mot minoriteter i ”manifest” | Expo.se

Åtalas: Hetsade mot minoriteter i ”manifest”

Publicerad 2022-02-03 13:37

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Genrebild.

I gymnasiet skrev den i dag 19-årige mannen ett hundra sidor långt ”manifest” med förhoppningen att innehållet skulle starta ”den svenska revolutionen”. Nu står han åtalad för att i skriften, och via sin Youtube-kanal, spridit hets mot svarta och judar.

Den 19-årige mannen står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för två fall av hets mot folkgrupp. Åtalat rör dels en skrift som mannen spridit på nätet, dels en video som han lagt ut på sin egen Youtube-kanal.

I förhör berättar mannen att han skrev sitt ”manifest” under sin gymnasietid 2020. Han säger även att han länge hyst idéer om att ”svenskarna” lever under hot från ”andra folkgrupper” och ”vår egen regering”.

Vill starta en revolution

I skriften ger han uttryck för revolutionära tankar och att han ser det som sitt uppdrag att ägna sitt lit åt att ”leda denna revolution”.

”Denna text är början på revolten, den som kommer skapa den spirituella revolten, som i sin tur kommer utlösa den väpnade revolten”, skriver han.

I polisförhör säger han att han inte haft några terrorplaner.

Åtalet rör att han i skriften uttrycker sig rasistiskt och nedsättande mot svarta.

LÄS MER: Expos artiklar om näthatet

”Judarna styr världen”

Han åtalas även för att på sin Youtube-kanal hetsat mot judar. Han säger bland annat att ”det är judar som är vårt verkliga hot”.

När han i förhör får frågor om sin syn på ”judar” svarar han: ”Om jag har uppfattningen att judar styr världen? Ja det tror jag.” Han tillägger att han tror på en judisk sammansvärjning som har som mål att ”utplåna den vita rasen”.

Något datum för huvudförhandling är ännu inte utsatt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons