Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmie Åkesson har varit med om samma sak tidigare. I Sveriges radio 2018 vägrade han välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Putin. En fråga han sen fick bära med sig in i valkampanjen.

Samtidigt har Sverigedemokraterna ställt sig bakom fördömanden av Rysslands annektering av Krim 2014. Partiet har ställt sig bakom sanktioner mot Ryssland.

I en motion från 2018 krävde Sverigedemokraterna skärpta sanktioner mot Ryssland. I motionen fördöms annekteringen av Krim som olaglig. Ryssland beskrivs som ett säkerhetshot som går i en ”mycket negativ riktning”.

Så varför kan inte Jimmie Åkesson välja mellan två demokratiska ledare och en despot som partiet själva pekar ut som ett säkerhetshot i närområdet och som förtrycker sin befolkning?

Ryssen och EU hotar nationalstaten

Svaret ligger i Sverigedemokraternas ideologi. Nationalismen. Partiet kommer från en svensk kontext där hjältekonungar som slagits i Poltava hyllats. Ryssen har alltid varit ett säkerhetspolitiskt hot mot den svenska nationen. Sverigedemokraterna kommer inte från samma mylla som många av deras ideologiska fränder i Europa. Där det inte finns någon tvekan om att de vill närma sig Kreml.

Men Sverigedemokraterna ser samtidigt ett annat hot mot den svenska nationen, läs det svenska folket med sin nedärvda essens. ”Globalismen” och ett pågående kulturkrig.

Jimmie Åkesson kan inte välja mellan vilket hot som är värst – det rent geopolitiskt säkerhetsmässiga eller ”globalismen” med dess liberalism, politiska korrekthet och mellan- och överstatliga projekt som EU. Det är pest eller kolera för Åkesson. Han vill stärka det svenska försvaret mot ryssen och skydda folket från skadliga influenser från väst.   

– Det beror helt på kontexten, sa Jimmie Åkesson om varför han inte ville välja mellan Biden och Putin när han fick frågan i SVT.

Sverigedemokraterna står, när det kommer till värderingar, närmare auktoritära ledare som Victor Orbán i Ungern, Putin och Donald Trump än Emmanuel Macron och Joe Biden i "kulturkriget".

"Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död", skrev SD-ideologen Mattias Karlsson på Facebook 2018.

Jimmie Åkesson förklarade i SVT senare vad hans högra hand menade.

”Ja, det är ju sant. Det är ju ett kulturkrig som pågår.”

Putin vinner samma propagandaseger

Så Sverigedemokraternas förvirrande ställningstagande kring Ryssland kan bäst förstås i den kontexten. Men det gör inte partiet mer pålitligt. Konsekvenserna blir desamma och Kreml vinner samma propagandaseger vare sig Sverigedemokraternas beslut bygger på nationalism eller en genuin vurm för Kreml.

Sverigedemokraterna röstade oavsett emot ett stödpaket till Ukraina, med 150 000 ryska soldater runt sin gräns, ”för att skydda svenska skattebetalare”. Åkessons pekade ändå ut ledare för liberala demokratier som lika goda kålsupare som en rysk despot.

De svenska SD-riksdagsledamöterna Martin Kinnunens och Markus Wiechels möte med den Putinallierade syriska regimen 2017 utnyttjades likväl av den ryska statsägda nyhetskanalen Sputnik i propaganda mot västliga sanktioner. Att SD-representanterna själva hävdade att de åkte till Syrien, trots avrådan, bara för att ”skapa sig en bild av situationen” i landet spelade mindre roll för den proryska propagandaapparaten.

Kremlvurmen finns i partiet

Sverigedemokraterna har med det sagt samtidigt i sitt parti exempel på ren otvetydig vurm för Kreml. Den dåvarande riksdagsledamoten Pavel Gamov åkte 2017 på bjudresa till Moskva. Dåvarande ordförande för SD-Nacka, David Bergquist, avslöjades av Expo ha skrivit flera hyllningar till Vladimir Putin, bland annat:

”Putin jag vet att du är en mycket god människa. Jag vädjar till dig: kom hit och avsätt vår landsförrädare till stadsminister och återställ ordningen i ditt arma västliga broderland”.

Bergquist tvingades lämna SD cirka ett år efter avslöjandet av helt andra skäl.

Narrativ från Kreml i alternativmedier

Bland de alternativmedier som vanligen konsumeras av sverigedemokrater, så väl gräsrötter som politiker, är det kremlvänliga narrativet kompakt. Väst, Nato och media pekas ut som krigshetsare och Ryssland som offer. Tre av dessa alternativmedier leds av gamla sverigedemokrater.

”Ser man anklagelserna mot Ryssland i ljuset av anklagelserna mot Ungern börjar man undra. För samma epitet som man klistrar på Ungern, 'antidemokratiskt', 'totalitärt', 'diktatur' med mera, klistrar man på Ryssland”, skrev den gamla SD-profilen Kent Ekeroth i sin tidning Samnytt för bara ett par dagar sedan.

Exakt24:s chefredaktör Erik Almqvist satt nyligen i ockuperade Krim och talade i en rysk tv-kanal om det pågående ”kulturkriget i väst” och den odemokratiska ”massinvandringen till Sverige”.

Nyheter Idag som startades av den gamla SDU:aren Chang Frick har hyllat det ryska valsystemet som han i en ledare beskriver som ”transparent” och avslutar med att ”Kanske borde vi ta våra svenska val på större allvar? Och kanske är det Sverige som i stället bör bjuda in valobservatörer från Ryssland?”.

I den politiska sfär som Sverigedemokraterna befinner sig i borde man kunna förvänta sig att partiet skulle känna ett behov av att markera tydligt mot fienden från Poltava. I stället uppmuntras fortsatt konsumtion av Kremlvänliga alternativmedier.

”Vi har mycket att tacka alternativmedia för. Hade det inte varit för alternativmedia hade de gamla medierna och de andra riksdagspartierna lyckats kväva invandringsdebatten, gruppvåldtäkterna, förnedringsrånen, islamisterna och så vidare”, twittrade Jimmie Åkesson förra året.