Diskriminering av flyktingar fördöms | Expo.se

Diskriminering av flyktingar fördöms

Publicerad 2022-03-02 15:23

Rysslands krig har utlöst en flyktingkris. Nu kommer rapporter om att alla flyktingar inte behandlas lika vid gränsen.

Putinregimens hänsynslösa krigföring har lett till massiv flykt från Ukraina. FN beräknar att över 830 000 redan anlänt till Ukrainas grannländer. Samtidigt kommer rapporter om att icke-ukrainska flyktingar diskrimineras. Kenya, Ghana och Gabon har fördömt diskrimineringen. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter säger att FN kommer försäkra sig om att alla behandlas lika.

Rysslands krigföring eskalerar för varje dag som går i brutalitet. Det råder en ödesmättat enighet bland bedömare att det ryska invasionskriget inte gått som Putin önskat och att han i och med det trappar upp krigsföringen med bomber och missiler.

Det rapporteras dagligen om förstörda skolor, dagis och civila byggnader. EU räknar med att fyra miljoner människor kommer tvingas lämna Ukraina. På tisdagen hade över 830 000 flytt till framförallt Polen, Rumänien, Slovakien, Ungern och Moldavien, rapporterade BBC på onsdagen.

Diskriminering av afrikanska studenter

Samtidigt kommer rapporter om att icke-ukrainare på flykt har diskriminerats vid gränsområdena. Studenter i Ukraina, från afrikanska länder, har vittnat om segregation, rasism och övergrepp.

”Vi fördömer starkt rasismen och är övertygade om att den skadar solidariteten som vi är i akut behov av idag”, sa Kenyas ambassadör i FN Martin Kimani i måndags, rapporterar CNN.

Även Afrikanska unionen (AU) har gått ut med ett uttalande om att de är ”bestörta” av rapporterna om diskriminering i gränsområdena. Unionen kräver att alla behandlas med samma ”empati och stöd utan hänsyn till etnicitet”.

Samtidigt har Martin Kimani i FN:s säkerhetsråd sagt att det finns aktörer som har intresse att använda sig av rapporterna om diskrimineringen av ”cyniska skäl som inte har någonting med omtanke om afrikaners hälsa och välmående att göra”. Han tackade också Ukrainas grannländer för att ha tagit emot flyende kenyaner utan krav på visa-handlingar.

Ingen sanktionerad statspolicy

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Filippo Grandi sa på en presskonferens på tisdagen att han tagit del om rapporter om diskriminering. Han säger att deras egna observationer bekräftar att diskriminering förekommit. Han säger också att de inte observerat att det ska bero på någon form av statlig policy.

”Det har varit olika behandling (…) De ska absolut inte finnas någon diskriminering mellan ukrainare och icke-ukrainare. Européer eller icke-européer. De flyr från samma risker”, säger Grandi, rapporterar The Independent.

Filippo Grandi uppgav även att FN kommer att försäkra sig om att alla behandlas lika. CNN rapporterar att de varit i kontakt med studenter från Indien och medborgare från afrikanska länder som vittnat om att de utsatts för rasistisk diskriminering vid den ukrainska gränsen. Ukrainas myndigheter vid gränsen har förnekat anklagelserna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons