Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under Donald Trumps tid som president i USA mobiliserades extremhögern och retoriken från Vita huset och mediepersonligheter som Tucker Carlson på Fox spred deras narrativ till den bredare befolkningen.

I Southern Poverty Law Centers rapport ”The Year in Hate and Extremism 2021” konstateras att ungefär hälften av USA:s befolkning menar att de som greps den 6 januari 2021 är politiska fångar. De greps för att de hade stormat Kapitolium, i ett försök att stoppa att Joe Biden formellt skulle utses till USA:s nye president. Majoriteten av dem som greps för attacken mot parlamentsbyggnaden visade sig inte ha några formella band till högerextrema grupper.

”Den extrema organiseringen behöver inte ta plats i perifera hatgrupper när det högerextrema narrativet cirkulerar brett och deras förespråkare har reell institutionell och social makt”, skriver SPLC i sin rapport.

Antalet hatgrupper i USA har också minskat. 2018 registrerade SPLC 1020 hatgrupper. 2021 var den siffran 733 stycken. Men trots minskningen av aktiva grupper så menar SPLC alltså att den högerextrema agendan samtidigt vinner mark i USA.

Diskriminerande lagstiftning

Enligt SPLC har den rasistiska retoriken till stor del tagits över av republikanska politiker och flera diskriminerande lagar har antagits.

En del republikanska kongressledamöter har arbetat med öppna rasideologier för att propagera för konspirationsteorin ”Det stora utbytet” - läs mer om hur konspirationsteorin inspirerat till en rad terrordåd på Expos Mytkoll.

Samidigt visar SPLC:s rapport hur amerikaner med asiatiskt påbrå pekats ut som syndabockar för coronapandemin, att tjänstemän har trakasserats och att manifestationer av Black Lives Matter har demoniserats.

Efter den 6 januari har högerextrema organisationer som Proud Boys undvikit att samla till stora manifestationer för att inte dra till sig uppmärksamhet från polisen, i stället har fokuset skiftat till att agera lokalt och protestera mot landets restriktioner för att förhindra spridningen av covid-19. Protester har utförts utanför lokala parlament och hot som riktats mot offentliga tjänstemän har ökat i landet.

Högerextrema mer synliga i Storbritannien

Även den brittiska organisationen Hope not Hate har släppt sin årsrapport. Där rapporteras om ökad aktivitet från högerextrema grupper. Miljön rapporteras ha fått ett större fokus på konspirationsteorier och varit en del av protesterna mot vaccin och nedstängning av samhället.

I Storbritannien, liksom i Sverige, har pandemiförnekare dessutom inspirerats av Sovereign Citizen-rörelsen. Anhängare till idéerna menar i stort att de själva har rätt att tolka vilka lagar som de ska följa och att staten inte har någon rätt att till exempel beskatta dem. Rörelsen har sitt ursprung inom den amerikanska högerextrema miljön. I USA har flera våldsdåd riktade mot polis och tjänstemän begåtts av anhängare till Sovereign Citizen-rörelsen.

Läs mer om suveräna medborgarrörelsen i Sverige

Flera dömda för terror

2021 dömdes 18 högerextremister i Storbritannien för terrorrelaterade brott, en fördubbling jämfört med 2020. Hope not Hate skriver att appen Telegram är den dominerande plattformen där grupper som förespråkar terror organiserar. Hope not Hate ser också ett växande fokus inom den våldsbejakande miljön att tillverka egna vapen, i stället för att försöka få tag i färdiga vapen.

Hope not Hate höjer också ett varnade finger i sin rapport. Organisationen menar att en blandning av lågt förtroende för politiker, sviterna efter pandemin och den växande tron på konspirationsteorier, tillsammans med sämre levnadsstandard, innebär en gynnsam grogrund för att högerextrema idéer kan vinna i popularitet.