71-åring döms för hets | Expo.se

71-åring döms för hets

Publicerad 2022-04-14 10:11

71-årig man döms mot sitt nekande för hets mot folkgrupp efter att han publicerat en video om vad han kallar ”kulturberikare”.

71-årig man döms mot sitt nekande för hets mot folkgrupp efter att han publicerat en video där han hetsar mot personer med utländsk härkomst.

71-årig man med mångårigt engagemang inom extremhögern åtalades för att på nätet ha publicerat en video om vad han kallar ”kulturberikare”. Mannen nekar till brott och hävdar att hans dator hackats och att det är någon som imiterat honom. Nu döms han i tingsrätten för hets mot folkgrupp.

Den 71-årige mannen döms av Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. Han döms för att han förra året på sin öppna Youtubekanal lade ut en video med titeln ”Dessa kulturberikare lägger ni era skattepengar till …”.  I videon kallar han bland annat personer med utländsk härkomst för ”skit” och ”jävla avfall”.

Mannen döms mot sitt nekande. Han menar att någon måste ha hackat honom. I förundersökningen framkommer det att förhörsledaren ställer sig frågande till uppgifterna, eftersom mannen både syns och hörs i videon. Han frågor om 71-åringen menar att ”hackarna” använt sig av en imitatör?

– Det är mycket möjligt att det är så, inte mycket möjligt det är så, det påstår jag absolut, svarar mannen och tillägger att han inte vet inte hur de har gjort men menar att så måste det ha gått till.

Mannen var på 90-talet aktiv i Sverigedemokraterna. 1998 kandiderade han bland annat för partiet till kommunfullmäktige i Göteborg. Han följde 2001 med utbrytarpartiet Nationaldemokraterna, ND. Ett parti han också kandiderade för. Under en period var han även ordförande för ND:s seniorer. Efter ND har han inte öppet representerat någon organisation eller parti.

Ett eventuellt överklagande ska ha kommit in till tingsrätten senast den 26 april.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons