Förlust för Le Pen i franska presidentvalet | Expo.se

Annons

Förlust för Le Pen i franska presidentvalet

Publicerad 2022-04-25 12:51

Marine Le Pen förlorade mot Emmanuel Macron i det franska valets avslutande andra omgång.

Marine Le Pen förlorade mot Emmanuel Macron i det franska valets avslutande andra omgång.

Marine Le Pen fick på söndagen återigen se sig som förlorare i det franska presidentvalet. Men valresultat var samtidigt betydligt jämnare än 2017.

Den sittande presidenten Emmanuel Macron var favorittippad inför söndagens val. Valresultatet bekräftande den bilden. 58,5 procent av rösterna tillföll honom.

Den högerextrema ledaren för Nationell samling Marine Le Pen samlade därmed ett stöd på 41,5 procent. Även om det är en tydlig förlust så är det samtidigt en ökning jämfört med presidentvalet för fem år sedan, då hon fick ett stöd på 34 procent.

 

I juni hålls det parlamentsval i landet, vilket Marine Le Pen tog fasta på vid den valvaka som partiet höll under söndagskvällen. Hon framhöll att valresultatet trots förlusten visar att det står klart att hon och hennes parti flyttat fram sina positioner.  

- Den nationalistiska strömningen är den verkliga oppositionen mot Macrons självutnämnda elit, sa Marine Le Pen fast i sitt tal, rapporterar Dagens Nyheter.

Marine Le Pen sa även i sitt tal att valvakan ska ses som startpunkten inför parlamentsvalet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons