Varnades efter Expos granskning - toppar ändå vallista | Expo.se

Varnades efter Expos granskning - toppar ändå vallista

Publicerad 2022-04-06 10:15

Jonatan Lindgren är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Bollnäs.

SD-politikern Jonatan Lindgren spred rasistiska myter via sitt twitter-konto.

Jonatan Lindgren står som toppnamn på Sverigedemokraternas vallista i Bollnäs – detta trots att partistyrelsen varnade honom efter att Expo i sin granskning kunde visa att han spridit rasistiska konspirationsteorier. Det rapporterar SVT Gävleborg.

Det var i november förra året som Expo avslöjade att sverigedemokraten Jonatan Lindgren, som sitter i Bollnäs kommunfullmäktige, där han även är ledamot i kommunstyrelsen, på sociala medier bland annat spridit den högerextrema myten om att vita systematiskt mördas i Sydafrika – som en del av ett globalt folkmord. Lindgren menar att det finns en plan för att detta ska ske:

”Vita sydafrikaner får sin mark stulen, blir misshandlade, våldtagna och mördade och fördrivs ur det land de bott i i 500 år. Allt medan MSM (mainstream media, reds. anm.) är knäpptysta. Detta är den framtid som väntar oss om/när vi blir minoritet i vårt eget land! De är inte nöjda förrän vi är borta!”, skrev han bland annat på sociala medier.

 

Varning från partistyrelsen

Efter Expos avslöjande meddelade Sverigedemokraterna att uppgifterna skulle granskas av partistyrelsens medlemsutskott. Detta enligt vad Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg och riksdagsledamot, uppgav till P4 Gävleborg.

Nu kan SVT Gävleborg berätta att granskningen ledde till att Lindgren fick en varning från partistyrelsen. Det skriver partiets pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl till SVT:

”Partiet har gett Jonatan Lindgren en skriftlig varning som konsekvens av hans inlägg på Twitter. Som företrädare förväntas man förhålla sig till partiets kommunikationsplan och etiska riktlinjer. Detta har vi gjort tydligt i dialogen mellan honom och partiets medlemsutskott.”

SVT rapporterar även om att Lindgren trots varningen är förstanamn på SD:s lista för kommunfullmäktige i Bollnäs.

Vill inte låta sig intervjuas

Varken Jonatan Lindgren eller Roger Hedlund vill ställa upp på en intervju med SVT. Om de tidigare tweetsen säger Jonatan Lindgren i ett mejl till SVT:

”Jag vill vara tydlig med att jag inte tror att det pågår ett globalt folkmord på vita, som en del tolkat. Samtidigt inser jag att parallelldragningen mellan Sydafrika och Sverige haltar och därmed lämnat utrymme för att folk ska ha tagit illa vid, vilket är något jag beklagar. Hädanefter kommer jag vara mer noggrann i det jag skriver och tydligare i mina formuleringar. Det har aldrig varit min avsikt att väcka anstöt hos någon.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons