”SD:s nolltolerans gäller bara de som Åkesson inte är en fanboy till” | Expo.se

”SD:s nolltolerans gäller bara de som Åkesson inte är en fanboy till”

Publicerad 2022-06-10 10:43

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson poserar på bild tillsammans med Ultima Thule på sommarfesten 2015
Podd

Dokumentären om Ultima Thule är välberättade tre timmar med intressant, ny information. Men den lämnar lyssnaren med frågor om både bandets nutid och historia. Det, och tingsrättens syn på den 25-åriga nazisten med egen ”bombfabrik” utanför Falköping, handlar veckans Studio Expo om.

I november 2021 slår Säpo till mot en gård i Falköping kommun där en 25-årig föredetta NMR-medlem bor. I mannens hus hittas flera hemmagjorda vapen och vad som beskrivs som en bombfabrik. Polisen hittar också textfiler där mannen hyllar högerextrem terrorism och refererar till terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.

Tingsrätten har nu fällt avgörandet i målet mot mannen som åtalats för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Har Ultima Thule minnesförlust?

Vi har också lyssnat på Sveriges Radios P1 Dokumentär om det nationalistiska rockbandet Ultima Thule. I den välberättade dokumentärserien skildras hur punkarna från Nyköping attraheras av den nationella rörelsen och börjar spela det bandet själva beskriver som vikingarock.

Bandmedlemmarna berättar om de tidiga åren, kommenterar skeenden i bandets karriär – men bitvis verkar de drabbas av akut minnesförlust.

Kan det verkligen vara så att bandet inte minns någonting från deras unga vit makt-år? Och hur ser bandets relation till den högerextrema miljön ut idag?

Det här pratar Jonathan Leman, Erik Glaad och Anna Fröjd om i veckans Studio Expo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons