Två utgivare för NMR-sajter åtalas | Expo.se

Två utgivare för NMR-sajter åtalas

Publicerad 2022-06-23 15:21

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge.

Justitiekanslern driver två mål rörande hets mot folkgrupp som spridits via två sajter kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

I ett av målen är den åtalade Elin Reinhardt. Hon har sedan juli förra året varit ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens nyhetssajt. Reinhardt står åtalad för spridande av fyra fall av hets mot folkgrupp. Två av dem är antijudiska och två afrofobiska.

Elin Reinhardt har synts i NMR-sammanhang sedan åtminstone 2013 och har även drivit en av organisationens poddar. I förhör nekar hon till brott, i övrigt vill hon inte svara på förhörsledarens frågor.

Hets mot judar

Det andra åtalet är kopplat till organisationens ”officiella hemsida”. En 35-årig före detta ansvarig utgivare misstänks för fem fall av hets mot folkgrupp. Hon hade posten som ansvarig utgivare mellan september 2021 och mars i år. I samtliga fall rör det missaktning mot judar. Även 35-åringen nekar till brott.

Personer som varit ansvariga utgivare för Nordiska motståndsrörelsens mediekanaler har vid upprepade tillfällen fällts för hets mot folkgrupp.

Justitiekanslern, JK, är åklagare i båda målen. Åtalet lämnades in till Falu tingsrätt. Inget datum för huvudförhandling är satt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons