Antinazistisk cirkelledare | Expo.se

Antinazistisk cirkelledare

Publicerad 2022-07-26 07:27

Arvid och Mildred Harnack.

Arvid och Mildred Harnack.

Hjältesommar

Mildred Harnack var drivande i en av de största motståndsgrupperna i Berlin under andra världskriget – innan hon dömdes till döden för förräderi.

Mildred Harnack var en amerikansk-tysk motståndskvinna som i Berlin, tillsammans med sin man Arvid Harnack, kämpade mot nazisterna.

Hennes nätverk, som de själva talade om som The Circle (cirkeln) men som i dag är känt under namnet Harnack-Schulze-Boysen, kom att bli den största motståndsgruppen i Berlin under slutet av 1930-talet.

Gruppen spred antinazistiska flygblad och hjälpte judar att fly naziregimen. Mildred Harnack tog hjälp av kontakter i den amerikanska ambassaden för att få ut judar ur landet. 

Mildred och Arvid Harnack (själv anställd på tredje rikets finansministerium) bidrog också med känslig information om den tyska statsmakten och dokumenterade nazisternas brott till de allierade, men också till Sovjetunionen.

När Nazityskland började utreda gruppen 1942 kallade de den för Röda kapellet.

Mildred Harnack, dömdes till döden efter att Adolf Hitler själv krävt att den initiala rättegången om förräderi, där hon dömdes till fem månaders fängelse, skulle tas om. Hon halshöggs 1943 med giljotin. Månader tidigare hade hennes man dömts till döden och hängts och totalt mördades fler än 50 anhängare till motståndsgruppen.

Mildred Harnacks historia har nu dokumenterats av Rebecca Donner i boken Troubles of our Days: The true story of the American women at the heart of the German resistance to Hitler.

Texten publicerades första gången i #1 2022 av tidskriften Expo. Som prenumerant har du tillgång till alla tidigare nummer av tidsriften Expo. Teckna en prenumeration, 4 nummer för 360 kronor.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons