”Vitboksprojektet är ett haveri” | Expo.se

”Vitboksprojektet är ett haveri”

Publicerad 2022-08-09 11:25

Efter Expressens avslöjande att Sverigedemokraternas vitboksförfattare Tony Gustafsson blev medlem i partiet 2017 blir det svårt för SD att få gehör för vitboken, säger Erik Glaad i Studio Expo.

Montage.

Podd

Förra hösten meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att den länge utlovade vitboken nu skulle bli verklighet. Sedan dess har en serie händelser och avslöjanden kring vitboken gjort att det nu är svårt att förstå varför Sverigedemokraterna fullföljer projektet.

Enligt partiet var kravprofilen för uppdraget att hitta en oberoende forskare utan koppling till SD. En sådan sa man sig ha hittat i Tony Gustavsson, idéhistoriker som fram till årsskiftet 2022 varit verksam som vikarierande lektor vid Uppsala universitet. 

Under måndagen kunde Expressen avslöja att vitboksförfattaren själv blev medlem i partiet så sent som 2017. Om han fortfarande är det vill han inte svara på. 

Partiet, som i valrörelsen hoppades på att få tyst på de ständigt återkommande frågorna om partiets grundande och ideologiska rötter genom att sjösätta vitboksprojektet, har nu fått rejäla trovärdighetsproblem. 

Hur påverkar avslöjandet Tony Gustavssons möjligheter att fortsätta vitboksprojektet? Hur har SD reagerat? Och hur ska samarbetspartierna hantera frågan om SD:s oförmåga att göra upp med sin historia?

Det pratar vi om i det här extraavsnittet av Studio Expo.

I avsnittet är Expos reporter Erik Glaad och researcher Morgan Finnsiö gäster i studion. Programledare är Anna Fröjd.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons