Avslöjade den övervintrade nazismen | Expo.se

Avslöjade den övervintrade nazismen

Publicerad 2022-08-16 08:30

Armos Sastamoinen

Armos Sastamoinen.

Hjältesommar

Journalisten Armas Sastamoinen granskade efter kriget den svenska naziströrelsen. ”Nynazismen – det är den gamla nazismen. Det är det gamla gardet, som med stöd av nytillkomna krafter under en lång tid i skymundan influerat en ny, på grund av försummelser okunnig generation.” Så skrev han redan 1962.

Armas Sastamoinen (1909–1986) var en av de tidigaste rösterna som beskrev och varnade för nazismen.

Han kom till Kiruna från Finland före skolåldern. Han började jobba för den syndikalistiska tidningen Norrlandsfolket och fortsatte sedan på tidningen Arbetaren. 

”Armas var en liten timid man med ett fruktansvärt rättspatos, han ville arbeta framåt och göra nytta för saken”, skriver författaren Lars Jakobson som kände honom.

Redan under 1930-talet rapporterade Sastamoinen om nazisterna. Under hela andra världskriget – och efteråtkartlade han nazismen i Arbetaren, på den tiden en daglig tidning.

Tre gånger, 1942, 1943 och 1945 blev han åtalad och fick böta och betala skadestånd för ärekränkning.

Vid sidan av sina antinazistiska granskningar grävde Sastamoinen fram rättsskandaler och maktmissbruk. Han fick sitta två månader i fängelse för en artikel om rådmannen Folke Lundquist. Det visade sig senare att Arbetaren hade haft rätt. Lundquist fick 18 månaders straffarbete. Sastamoinens dom omprövades aldrig.  

Texten publicerades första gången i #3 2018 av tidskriften Expo. Som prenumerant har du tillgång till alla tidigare nummer av tidsriften Expo. Teckna en prenumeration, 4 nummer för 360 kronor.

Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons