Det högerradikala arvet | Expo.se

Det högerradikala arvet

Publicerad 2022-08-24 12:09

Björn Söder, SD:s före detta partisekreterare, talade om "judar" och "samer" som tillhörande andra "nationer" i en intervju 2015.

Björn Söder, SD:s före detta partisekreterare, talade om "judar" och "samer" som tillhörande andra "nationer" i en intervju 2015.

Lyssna på Expo

Vilket ideologiskt arv har Sverigedemokraterna knutit an till och vad petas in bakom det sverigedemokratiska kodordet ”socialkonservatism”? Per Svensson och Ola Larsmo tar i sin artikel med oss på en resa genom den svenska fascismens historia – vad lever kvar i dagens politiska vardag?

”Blott barbariet var en gång fosterländskt”. Esaias Tegnérs diktrad är söderciterad men insiktsfull. Så hur mycket barbari ryms i Sverigedemokraternas fosterländskhet? Och var har den sina rötter?

Det högerradikala arvet – ur Expo #1 2015 av Ola Larsmo och Per Svensson. Texten läses i ursprungsversion och har inte redigerats inför inläsningen.

Uppläsare: Erik Glaad

Texten är en förlängd och omarbetad version av en artikel som tidigare publicerats i Dagens Nyheter 150107.

Fram till valet kommer vi att publicera ett inläst reportage per vecka från tidigare nummer av tidskriften Expo. Du hittar dem här på sajten eller där du lyssnar på poddar. Självklart kommer Studio Expo ut som vanligt en gång i veckan. Varje fredag där du lyssnar på poddar!


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons