Det högerradikala arvet | Expo.se

Det högerradikala arvet

Publicerad 2022-08-24 12:09

Björn Söder, SD:s före detta partisekreterare, talade om "judar" och "samer" som tillhörande andra "nationer" i en intervju 2015.

Björn Söder, SD:s före detta partisekreterare, talade om "judar" och "samer" som tillhörande andra "nationer" i en intervju 2015.

Lyssna på Expo

Vilket ideologiskt arv har Sverigedemokraterna knutit an till och vad petas in bakom det sverigedemokratiska kodordet ”socialkonservatism”? Per Svensson och Ola Larsmo tar i sin artikel med oss på en resa genom den svenska fascismens historia – vad lever kvar i dagens politiska vardag?

”Blott barbariet var en gång fosterländskt”. Esaias Tegnérs diktrad är söderciterad men insiktsfull. Så hur mycket barbari ryms i Sverigedemokraternas fosterländskhet? Och var har den sina rötter?

Det högerradikala arvet – ur Expo #1 2015 av Ola Larsmo och Per Svensson. Texten läses i ursprungsversion och har inte redigerats inför inläsningen.

Uppläsare: Erik Glaad

Texten är en förlängd och omarbetad version av en artikel som tidigare publicerats i Dagens Nyheter 150107.

Fram till valet kommer vi att publicera ett inläst reportage per vecka från tidigare nummer av tidskriften Expo. Du hittar dem här på sajten eller där du lyssnar på poddar. Självklart kommer Studio Expo ut som vanligt en gång i veckan. Varje fredag där du lyssnar på poddar!


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons