Parti med rötter i fascismen vinnare i italienska valet | Expo.se

Parti med rötter i fascismen vinnare i italienska valet

Publicerad 2022-09-26 12:04

Georgia Meloni

Georgia Meloni har utropat sig till vinnare i det italienska parlamentsvalet.

Giorgia Meloni och hennes högerradikala Italiens bröder har utropat sig till vinnare i det italienska parlamentsvalet. Detta efter ett tydligt preliminärt valresultat. Partiet med rötter i fascismen bildar ett koalitionsstyre med Lega och Forza Italia.

Italiens bröder med partiledaren Giorgia Meloni i spetsen blev den stora vinnaren i söndagen italienska parlamentsval. Hon blir därmed Italiens första kvinnliga premiärminister.

Det preliminära resultatet visar att Italiens bröder kommer att få ett väljarstöd på mellan 24 och 26 procent. Det är en kraftig ökning jämfört med parlamentsvalet 2018 då partiet fick fyra procent, enligt TT som bland annat Dagens Nyheter rapporterar.

Italiens bröder kommer bilda styre tillsammans med Matteo Salvinis Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia. Enligt det preliminära resultatet ser Lega ut att ha fått ett stöd på 8,5 procent och Forza Italia på omkring åtta procent.

Enligt Italiens valsystem innebär det att koalitionen får majoritet i båda kamrarna. Enligt prognoser kommer de få 227–257 ledamöter av totalt 400 i underhuset och 111–113 av de 200 i senaten.

Anti- hbtqi och rasistiska konspirationsteorier

Italiens bröder (Fratelli d’Italia, FDI) grundades 2012 av bland annat Georgia Meloni, som lett partiet sedan 2014.

Under Georgia Melonis ledarskap attackerar partiet framförallt asylrätten, invandring och hbtqi-personers rättigheter. Partiet vill stoppa flyktingar från att ta sig till Italien, vilket de beskriver som ”illegal invandring”, och vill förbjuda homosexuella adoptioner och äktenskap.

Meloni har även gett uttryck för den högerextrema konspirationsteorin om ett ”folkutbyte”. Hon har hävdat att en storskalig migration till Italien planerats och systematiskt genomförs av dunkla makter för att åstadkomma en ”etnisk substitution”, det vill säga etniskt utbyte, av det italienska folket.

Partiet tar formellt avstånd från fascismen men har under hela sin historia på olika sätt signalerat att man inte brutit med sina rötter, både öppet och bakom stängda dörrar.


Giorgia Melon framför fascistpartiet MSI:s logga som ingår i FDI:s logga. FOTO: Jose Antonio

Sprunget ur fascistiska MSI

Meloni var tidigare engagerad i Movimento Sociale Italiano (MSI), som grundades efter andra världskriget ur spillrorna från diktatorn Mussolinis fascistiska regim.

Italiens bröder har antagit MSI:s gamla partisymbol, en flamma i italienska flaggans färger, som sin egen partisymbol. Mellan 2014 och 2017 stod också bokstäverna ”MSI” kvar i partilogotypen.

Nyval utlystes i juli

Enligt det preliminära resultatet ser socialdemokratiska Demokratiska partiet ut att få 19,3 procent av rösterna.

Femstjärnerörelsen ser enligt prognosen ut att få 14-15 mandat i respektive kammare.

Enligt uppgifter från inrikesministeriet ser valdeltagandet ut att bli historiskt lågt på 63,91 procent, att jämföra med förra valets redan då rekordlåga 72,9 procent.

I juli utlyste president Sergio Mattarella nyval efter att Femstjärnerörelsen drog tillbaka sitt stöd till premiärminister Mario Draghis koalition.

Det tidigare styret bestod av Demokratiska partiet, Lega, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel.

De senaste åren av italiensk politik har varit turbulenta och flera regeringar har kommit och gått.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons