Publicerad 2022-09-23 10:12

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand vid ett valtal i Stockholm. I bakgrunden ses aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
Sverigedemokraternas valframgång väcker olika reaktioner i den övriga extremhögern. I flera poddar och texter uttrycker företrädare för Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige missnöje med valresultatet. Det visar Expos genomgång.
Sverigedemokraterna hade stora framgångar i riksdagsvalet samtidigt som övriga extremhögern gjorde ett fiaskoval.
De flesta organisationer inom extremhögern uttrycker sig försiktigt positivt till att ett parti som SD, som står dem ideologiskt nära relativt sett, nu får direkt inflytande över regeringsmakten. Men det är allt annat än glädjeyra som råder.
”Älskar militant och totalitär globalism”
Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som ställde upp för val till riksdagen och i fyra kommuner, är mest negativt inställda.
I en kommenterande text på nazistorganisationens propagandasajt förutspår man att SD kommer att kompromissa för mycket med sin egen politik och att partiet till slut kommer att bli som övriga högerpartier i Sverige. Skribenten tar upp SD:s ändrade inställning i en rad tidigare ideologiskt viktiga ställningstaganden, som viljan att gå med i Nato, den positiva hållningen till EU och att partiet stödjer det sajten kallar ”kriget mot Ryssland” som mycket problematiskt.
I texten uttrycks också en rädsla för att en blivande högerregerings hårdare tag mot kriminella kommer att drabba NMR som organisation hårt. Hemlig avlyssning och avläsning av gängkriminellas datatrafik, kraftiga straffskärpningar för gängkriminella och upprättandet av visitationszoner för att söka efter vapen och sprängmedel liknas vid George Orwells dystopi ”1984”.
Att NMR misslyckats med att få ett enda kommunalt mandat och att endast 847 personer röstade på dem i riksdagsvalet, 1 169 färre än valet 2018, förklaras bland annat med att ”stormedia censurerar” organisationen.
AFS: såg till att vi blev av med sosseregeringen
Alternativ för Sverige, AFS, har ett högt tonläge i sina valrörelser – både i frågor om tvångsåtervandring och partiets utsikter att ta plats i riksdagen. 2018 hade det då nystartade partiet stora förhoppningar om att klara fyra procents-spärren. Framgången uteblev och man fick nöja sig med 20 290 röster, motsvarande 0,31 procent.
I årets val var målet att få en procent av rösterna – detta för att i valet 2026 kunna få valsedlar upptryckta gratis. Partiet backade dock och landade i årets val på totalt 16 646 röster, det vill säga 0,26 procent.
I ett klipp på Youtube förklarar partiledaren Gustav Kasselstrand att de slokande siffrorna i årets riksdagsval inte beror på att partiet agerat fel eller taktiskt oklokt. I stället påtalar han att det var jämnt mellan blocken och att SD rusade i opinionen sista månaden, vilket lockade AFS-väljare att stödrösta på SD framför AFS.
Kasselstrand är inte nöjd med Sverigedemokraternas framgång i valet och säger i klippet att folk dels överskattar vad SD kan ”göra åt invandringen”, dels att många kommer bli besvikna på SD:s mesiga politik.
I en tweet från partiets officiella konto tar man samtidigt åt sig äran för maktskiftet och skriver att det var AFS-väljare som såg till att ”Sverige blev av med sosseregeringen” och att partiet nu ska satsa på EU-valet 2024.
Sprider felaktigheter om Sverige
Den högerextrema profilen Katerina Janouch, som är en del av Nätverket, skriver entusiastiskt i en kommenterande text som publicerats i en av Tjeckiens största dagstidningar att Sverige nu står inför ett historiskt systemskifte. Hon beskriver samhällsutvecklingen i Sverige som katastrofal och skriver att inkompetens, lögner, korruption och maktmissbruk är vardag i det socialdemokratiska Sverige.
I samma text ger Janouch en bild av att ”de styrande partierna med Socialdemokraterna i spetsen” mörkat konsekvenserna av det hon kallar en destruktiv migrationspolitik.
Hon sprider utöver det felaktiga påståenden om att nära hälften av de människor som kommit till Sverige på grund av den politiken skulle vara analfabeter samt att partiet Nyans skulle fått 30 procent av ”de arabiska rösterna” i Sverige.
SD flyttar fram rörelsens positioner
En förening som framstår som mer positiv till SD:s valframgångar är Det fria Sverige, DFS, som själva tagit beslut om att inte ställa upp i val. I en podd riktar föreningens ordförande Dan Eriksson kritik mot Sverigedemokraterna för partiets kraftiga gir i Nato-frågan.
Samtidigt menar han att SD:s framgångar gör det lättare för andra grupper i extremhögern att föra ut sitt budskap – att rasism, eller ”etnisk nationalism” som han kallar det, avdramatiseras. Därmed, sägs det i podden, blir det enklare för grupper som Det fria Sverige att framföra sina budskap. Dessutom uttrycker man glädje över att föreningens medieproduktion når direkt in i SD:s riksdagsgrupp.
– Vi vet att vi har både riksdagsledamöter och människor runt omkring dem som lyssnar på våra poddar. Vi når rätt in där.
Läs mer om sverigedemokratiska kopplingar till Det fria Sverige i Expos och Expressens gemensamma granskning: SD-kandidater: Hyllar nazister och vill utrota muslimer
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Studio Expo om den progressiva miljardären som blev en radikaliserad ägare av plattformen X.
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?