Auktoritära reflexer | Expo.se

Auktoritära reflexer

Publicerad 2022-10-28 06:30

I Sölvesborg har det sverigedemokratiska skyltfönstret spruckit efter att M lämnat det så kallade samstyret och istället gjort upp med S och C.

I Sölvesborg har det sverigedemokratiska skyltfönstret spruckit efter att M lämnat det så kallade samstyret och istället gjort upp med S och C.

Podd

SD:s sätt att förhålla sig till demokratiska principer liknar inget annat parti i svensk inrikespolitik. I veckan som gått har SD:s företrädare både attackerat en människorättsorganisation och drevat mot lokala moderater i Sölvesborg.

SD:s Björn Söder attackerade i veckan Civil Rights Defenders genom att kräva att deras statliga stöd ska strypas helt. Det efter att organisationen, ur ett människorättsperspektiv, granskat Tidöavtalet och anmärkt på delar av det.

I Sölvesborg har de lokala moderatpolitikerna fått utstå hat och hot efter att de sent i förra veckan valde att hoppa av det så kallade samstyret med SD och istället skapa koalition med bland andra S och C.

Sverigedemokraternas hatsvans gör det svårt för människor att engagera sig i lokalpolitiken – det är inte första gången det händer. Vi har också tidigare sett Björn Söder kräva indragna bidrag för organisationer han inte tycker om.

Men vad säger det här om Sverigedemokraternas demokratisyn? Vilka auktoritära reflexer tar SD till när det demokratiska slutresultatet inte blir som partiet tänkt sig? Och hur starka är M, L och KD:s demokratiska instinkter när SD tar ut svängarna i debatten?

Det och lite till pratar vi om i avsnitt 29 av Studio Expo.

Programledare är Anna Fröjd och Erik Glaad, reporter och Jonathan Leman, researcher och utbildare gästar studion.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons