Sålde nazistmaterial - åtalas för hets | Expo.se

Sålde nazistmaterial - åtalas för hets

Publicerad 2022-10-12 13:39

Sniper Records vit makt-material.

Delar av det material som förekommer i förundersökningen mot den 40-årige mannen.

Mannen har i över 20 års tid sålt nazistisk propaganda, kläder och vit makt-musik. Nu åtalas han för att via sociala medier spridit material som åklagaren menar utgör hets mot folkgrupp.

I slutet av december förra året genomfördes en husrannsakan hos den 40-åriga mannen. 40-åringen har sedan slutet av 1990-talet sålt vit makt-material i Sverige och internationellt under namnet Sniper Records.

Vid tillslaget beslagtogs såväl dator, telefon samt en större mängd vit makt-produkter.

Syftet var att undersöka om 40-åringen kunde knytas till material som legat ute för försäljning på en telegramgrupp.

Delar av de inläggen och materialet som spridits i gruppen utgör enligt åklagaren hets mot folkgrupp.

Åtalas för 22 fall av hets

Mannen åtalas vid Gävle tingsrätt för att vid 22 tillfällen spridit hets mot folkgrupp via en telegramgrupp under namnet Sniper Records. Inläggen har lagts ut mellan juli 2020 och juli 2021.

Det rör sig enligt åtalet om framför allt budskap och material som hyllar Hitler och nazism samt hetsar mot judar som grupp.   

Den åtalade mannen medger delar av omständigheterna kring spridningen, men förnekar brott. Han hävdar att han endast vill avsluta sin verksamhet och göra sig av med sitt restlager och menar att han inte haft något syfte att sprida hets mot någon grupp, att telegramgruppen är sluten.

Menar att han fått hjälp

Han säger även att det är en annan person som står bakom spridningen i telegramgruppen – vem vill han dock inte berätta.

Han menar att det är en utomstående person som hjälper honom med det administrativa. En person som i telegramgruppen går under namnet ”nordiskstyrka”. Utredningen bekräftar att det finns en administratör i gruppen under det namnet.  

Nordisk styrka är den grupp som bildades 2019 efter en splittring i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Tidigare aktiv i NSF

Mannen har en lång bakgrund inom den svenska nazistmiljön och i början av 2000-talet var han medlem i Nationalsocialistisk front.

Han är sedan tidigare dömd och förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret, bland annat för hets mot folkgrupp och misshandel. Domar som ligger flera år bakåt i tiden.

Ärendet drevs först som ett tryckfrihetsbrott av Justitiekanslern, som dock lade ned utredningen då det inte handlat om ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Rättegången mot mannen beräknas hållas i början av nästa år.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons