Drömmar om statskupp | Expo.se

Drömmar om statskupp

Publicerad 2022-12-16 06:00

De senaste åren har Reichsbürgerrörelsen fått ökad uppmärksamhet i medier. Vid de konspirationistiska demonstrationerna under coronapandemin syntes ofta den tidigare tyska riksflaggan som rörelsen använder som sin.

Vid de konspirationistiska demonstrationerna under coronapandemin syntes ofta den tidigare tyska riksflaggan som Reichbürgerrörelsen använder som sin.

Podd

Under förra onsdagen genomförde tysk polis den största insatsen mot extremism i landets historia när de slog till mot den så kallade Reichbürgerrörelsen. Rörelsen har uppskattningsvis 20 000 anhängare i Tyskland och de som nu gripits misstänks ha planerat en statskupp med målet av avskaffa den tyska demokratin.

Vilket hot utgör egentligen Reichsbürgerrörelsen och hur har reaktionerna efter tillslaget sett ut i Tyskland?

Finns det anledning att känna oro för att något liknande skulle kunna hända i Sverige? Och hur levande är drömmarna om statskupp inom extremhögern?

I veckans studio Expo pratar vi om statskuppsplaner och konspirationsteorier – i Sverige och i Tyskland.

Programledare är Anna Fröjd. Studion gästas av Expos reporter Erik Glaad och vd Daniel Poohl. Medverkar gör också Simone Rafael på Amadeu Antonio Stiftung i Berlin.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons