Drömmar om statskupp | Expo.se

Drömmar om statskupp

Publicerad 2022-12-16 06:00

De senaste åren har Reichsbürgerrörelsen fått ökad uppmärksamhet i medier. Vid de konspirationistiska demonstrationerna under coronapandemin syntes ofta den tidigare tyska riksflaggan som rörelsen använder som sin.

Vid de konspirationistiska demonstrationerna under coronapandemin syntes ofta den tidigare tyska riksflaggan som Reichbürgerrörelsen använder som sin.

Podd

Under förra onsdagen genomförde tysk polis den största insatsen mot extremism i landets historia när de slog till mot den så kallade Reichbürgerrörelsen. Rörelsen har uppskattningsvis 20 000 anhängare i Tyskland och de som nu gripits misstänks ha planerat en statskupp med målet av avskaffa den tyska demokratin.

Vilket hot utgör egentligen Reichsbürgerrörelsen och hur har reaktionerna efter tillslaget sett ut i Tyskland?

Finns det anledning att känna oro för att något liknande skulle kunna hända i Sverige? Och hur levande är drömmarna om statskupp inom extremhögern?

I veckans studio Expo pratar vi om statskuppsplaner och konspirationsteorier – i Sverige och i Tyskland.

Programledare är Anna Fröjd. Studion gästas av Expos reporter Erik Glaad och vd Daniel Poohl. Medverkar gör också Simone Rafael på Amadeu Antonio Stiftung i Berlin.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons