Efter Expos granskning: SD-ledamot lämnar toppost | Expo.se

Efter Expos granskning: SD-ledamot lämnar toppost

Publicerad 2022-12-01 10:31

Uppdaterad: 
2022-12-02 10:15
Berth Andersson (SD) riktar hot mot Stefan Löfven.

Berth Anderssons hot mot den tidigare statsministern Stefan Löfven har lett till att SD-politikern lämnar sitt uppdrag som vice ordförande i kommunfullmäktige.

Kritiken blev för omfattande – nu avgår sverigedemokraten Berth Andersson, som uttryckt hot mot den före detta statsministern Stefan Löfven, från uppdraget som förste vice ordförande i Ystads kommunfullmäktige. 

Berth Andersson (SD) kommer inte sitta kvar i presidiet som vice ordförande för Ystads kommunfullmäktige. Enligt Ystads Allehanda så lämnade han sin avsägelse på onsdagen till ordföranden i fullmäktiges valberedning, Cecilia Fahlborg (M). Samtidigt sitter han kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

När tidningen ringer upp Berth Andersson så bekräftar han att en avsägelse lämnats in, men i övrigt vill han inte uttala sig:

– Jag vill inte svara på frågan. Hejdå, säger han och lägger på luren.

Avhoppet kommer efter Expos avslöjande att Berth Andersson på sociala medier riktat hot om ”Ett skott i pannan” mot förre statsministern Stefan Löfven (S). Som Expo tidigare rapporterat så har uttalandet mötts av starka reaktioner och kritik från andra folkvalda.

Kommunfullmäktige håller möte på torsdagskvällen, då avgörs vilka som ska nomineras till posterna i de kommunala nämnderna och bolagsstyrelser. Enligt Ystads Allehanda så var tanken var att Berth Andersson skulle få poster i flera nämnder, men enligt uppgifter till tidningen så väljer Sverigedemokraterna nu att bara nominera honom till hamnstyrelsen.

– Det han skrev var dumt och ogenomtänkt. Jag förstår reaktionerna med tanke på de skjutningar vi har i samhället i dag och hot och hat mot politiker, säger Paul Svensson, vice gruppledare för SD till Ystads Allehanda, och tillägger att SD har för avsikt att behålla posten som förste vice ordförande om de hittar en lämplig kandidat.

Paul Svensson säger samtidigt till Ystads Allehanda att han inte har några problem med att Berth Andersson sitter i fullmäktige.

Berth Andersson företräder SD sedan 2021. I kyrkovalet det året valdes han in i kyrkofullmäktige Ystads-Sövestads församling, där han även sitter i kyrkorådet. Sedan valet 2022 har han mandat i Ystads kommunfullmäktige och den 15 oktober valdes han till första vice ordförande i fullmäktige, som han nu alltså avsagt sig.

Innan SD var Berth Andersson under många år S-politiker och satt bland annat i kommunfullmäktige. Mandatperioden 2018 till 2021 valdes han in i kyrkofullmäktige för S, men hösten 2020 bröt han med partiet.

Uppdatering: På fullmäktigemötet den 1 december föreslog SD bordläggning när det kom till punkten om Berth Andersson skulle väljas in som ledamot i hamnstyrelsen. Partiet ville få mer tid att tänka på saken, rapporterar Ystads Allehanda. Fullmäktige godkände SD:s önskan. Beslut tas vid ett kommande möte. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons