Efter NMR-samling – ledare åtalas för brott mot ordningslagen | Expo.se

Efter NMR-samling – ledare åtalas för brott mot ordningslagen

Publicerad 2022-12-23 12:20

Den åtalade 44-åringen ingår i NMRS ledning. Genrebild.

Ledande medlem i Nordiska motståndsrörelsen åtalas för brott mot ordningslagen. Detta efter att nazistgruppen organiserat en sammankomst utan tillstånd. Samlingen skedde i Munkedal i anslutning till en av Vänsterpartiet utannonserad antirasistisk manifestation.

Det var den 27 augusti tidigare i år som ett 15-tal personer kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samlades i centrala Munkedal. Aktivisterna ställde upp sig med flaggor och en banderoll.

Fredrik Vejdeland, 44, som kandiderade för NMR i valet till Munkedals kommunfullmäktige, höll tal.

Sammankomsten saknade tillstånd och skedde i närheten av Vänsterpartiets tillståndsgivna manifestation. I en film som NMR senare sprider säger en av aktivisterna att de är där för att Vänsterpartiet ska ha en demonstration mot rasism och att de vill ge dem ”svar på tal”.

I samband med att deltagarna i Vänsterpartiets demonstration lämnar platsen så följer NMR-aktivisterna efter.

Nu åtalas Fredrik Vejdeland vid Uddevalla tingsrätt för brott mot ordningslagen för att ha anordnat en allmän sammankomst utan att ha sökt tillstånd.

Vejdeland är en mångårig och framträdande medlem i NMR. Han ingår i organisationens ledning, det så kallade riksrådet.

I förhör medger Vejdeland att han var på plats, men förnekar brott. I övrigt svarar han ”ingen kommentar” på de flesta av förhörsledarens frågor.

Vejdeland är sedan tidigare bland annat dömd för att vid närmare 30 tillfällen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och för två fall av yttrandefrihetsbrottet uppvigling.

I valet 2022 kandiderade NMR i fyra kommuner. Utöver Munkedal även i Ludvika, Vetlanda och Örkelljunga. Partiet blev utan mandat. I riksdagsvalet backade partiet och fick totalt 847 röster.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons