SD-politiker kan uteslutas: gav ex-nazister förtroendeuppdrag | Expo.se

SD-politiker kan uteslutas: gav ex-nazister förtroendeuppdrag

Publicerad 2022-12-21 11:05

Expo och Expressens avslöjande från valet 2018 skapar återigen turbulens i Klippan. Genrebild.

2018 avslöjade Expo och Expressen att två kandidater för Sverigedemokraterna i Klippan hade en bakgrund inom nazismen. Nu hotas tolv aktiva SD-politiker i kommunen av uteslutning efter att de nominerat de två partilösa före detta nazisterna till nämndeposter – trots att de tidigare tvingades lämna SD. Det rapporterar SVT.

På lördagen träffade representanter från Sverigedemokraterna, på riks-och distriktsnivå, företrädare för partiet lokalt i Klippan.

Det som avhandlades på mötet var det uppmärksammade beslutet att SD Klippan skulle nominera de två politiska vildarna Andreas Olofsson och Thomas Jelinek till förtroendeuppdrag, trots att de redan 2018 tvingades lämna partiet på grund av sin bakgrund inom en nazistisk organisation. Det rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat, förklarade Mikael Eskilandersson, SD-ordföranden i distriktet, för SVT.

LÄS MER: Expos avslöjande från 2018 om SD-kandidaternas bakgrund inom Nationalsocialistisk front.

Men SD i Klippan tog inte till sig av kritiken och under måndagskvällens kommunfullmäktigemöte röstades de två personerna in till förtroendeposter i kommunen. Båda sitter på SD-platser.

Vi har fullt förtroende för båda. Det som hände ligger långt tillbaka i tiden. I dag är de dugliga människor och politiker, säger Jonas Luckman, ordförande för SD i Klippan, till SVT.

Andreas Olofsson Folkets marsch 2005
Andreas Olofsson i samband med att han 2005 demonstrerade i den nazistiska demonstrationen Folkets marsch. Foto: Expo

Det gillades inte av partiet centralt. Enligt uppgifter till SVT så startade Sverigedemokraternas partiledning på tisdagen en utredning för att ta ställning till om tolv politiker i Klippan ska uteslutas.

– Vi kan bekräfta att berörda personer från SD Klippan är föremål för ärende hos partiets medlemsutskott. Det kan i slutändan leda till uteslutning ur partiet, skriver partiets pressavdelning till SVT.

Det var 2018 som Expo tillsammans med Expressen kunde avslöja att de två SD-kandidaterna Andreas Olofsson och Thomas Jelinek under 1990-talet och början av 2000-talet varit aktiva i nazistiska Nationalsocialistisk front, NSF, i Klippan. Andreas Olofsson fortsatte att vara aktiv inom den nazistiska miljön efter att NSF i Klippan lades ned 2002. De båda utpekade har tagit avstånd från sin tid i den nazistiska organisationen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons