Trotsade finska förbudet mot NMR – döms | Expo.se

Trotsade finska förbudet mot NMR – döms

Publicerad 2023-01-02 11:37

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Helsingfors i slutet av 2017 - innan organisationen förbjöds i landet.

Finsk domstol dömer fyra personer till böter för att under annat namn ha fortsatt driva förbjudna nazistiska Nordiska motståndsrörelsens verksamhet. En femte person döms samtidigt för hets mot folkgrupp, skjutvapenbrott och grov skadegörelse på synagogan i Åbo.

Högsta domstolen i Finland beslutade hösten 2020 att Nordiska motståndsrörelsens verksamhet i landet förbjuds. Redan innan domen hade nazistorganisationen belagts med ett tillfälligt verksamhetsförbud.

Helsingfors tingsrätt dömde på fredagen fyra personer för att ha fortsatt NMR:s aktivism, fast under namnet Kohti vapautta (Mot friheten), vilket bland annat Hufvudstadsbladet rapporterat om.

Rätten gör bedömningen att Kohti vapauttas ideologiska inriktning och verksamhet är snarlik NMR:s.

”De svarande har genom att delta i evenemang ordnade av KV-rörelsen gjort sig skyldiga till utövande av förbjuden föreningsverksamhet”, skriver tingsrätten i sitt beslut, enligt Hufvudstadsbladet.

De fyra männen döms mot sitt nekande till dagsböter för att ha fortsatt driva NMR:s verksamhet trots förbudet. De döms samtidigt för flera fall av hets mot folkgrupp.

En femte person döms samtidigt till villkorligt fängelse i ett år och tre månader för hets mot folkgrupp, skjutvapenbrott och grov skadegörelse. Vid Förintelsens minnesdag, januari 2020, klottrade han på synagogan i Åbo med röd färg och satte upp antisemitisk propaganda på dörren. Den dömde ska enligt domen dessutom ersätta judiska församlingen med cirka 30 000 euro och försäkringsbolaget med 39 000 euro.

Ytterligare fyra män stod åtalade för att ha fortsatt driva NMR:s aktivism. I ett fall underkändes åtalet – för tre personer hann brottet preskiberas.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons