De tolv uteslutna ur SD Klippan blir kvar i fullmäktige | Expo.se

De tolv uteslutna ur SD Klippan blir kvar i fullmäktige

Publicerad 2023-02-22 11:01

 Jonas Luckmann, tidigare ordförande för SD i Klippan, säger att han och de andra uteslutna tänker sitta kvar i fullmäktige som politiska vildar.

Jonas Luckmann, tidigare ordförande för SD i Klippan, säger att han och de andra uteslutna tänker sitta kvar i fullmäktige som politiska vildar.

De tolv uteslutna sverigedemokraterna i Klippan blir kvar i kommunfullmäktige som partilösa. Det bestämdes vid ett möte under tisdagskvällen.

– Jag är medborgarnas representant, inte SD:s, säger Jonas Luckmann, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, till P4 Kristianstad.

De tolv uteslöts efter att de öppet trotsat partiledningen och gett två personer med förflutet i en nazistisk organisation, och som tidigare uteslutits ur partiet, förtroendeposter i kommunen.

Utslutningen skedde efter att Expo och Expressen 2018 kunde avslöja att de då två SD-kandidaterna Andreas Olofsson och Thomas Jelinek under 1990-talet och i början av 2000-talet varit aktiva i nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF) i Klippan.

Beslutet om att sitta kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige togs av gruppen uteslutna under tisdagskvällen. Tidigare under kvällen kom det även uppgifter att de polisanmält SD, då de menar att det saknas laglig grund att utesluta dem, vilket bland annat Dagens Nyheter rapporterat om.

Sedan valet i höstas har Klippans kommunfullmäktige styrts av SD tillsammans med KD, det lokala partiet Vår Framtid och två avhoppade moderater. Mycket tyder på att de uteslutna sverigedemokraterna kommer att fortsätta vara en del av det politiska styret i kommunen, enligt SVT.

– Vi har inte gjort något fel. Vi har bra samarbeten med andra partier, så jag vet inte om det blir för mycket med ytterligare ett parti, men vi får se hur vi går vidare. Men gruppen är väldigt intakt, kommenterade Jonas Luckmann i en intervju med Expo under tisdagen, innan de hade hållit sitt möte på kvällen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons