Ledaren för Nordisk styrka döms för vapenbrott | Expo.se

Ledaren för Nordisk styrka döms för vapenbrott

Publicerad 2023-02-27 11:44

Den åtalade Anders Rydberg i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj.

Den dömde Anders Rydberg i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade 2017. Idag är han ledare för Nordisk styrka.

Den flerfaldigt vålds- och vapendömde ledaren för nazistiska Nordisk styrka döms igen för vapenbrott.

Ledaren för Nordisk styrka Anders Rydberg, 38, döms i Södertörns tingsrätt för ringa vapenbrott. Målet avgjordes på handlingarna utan huvudförhandling. Rydberg döms till dagsböter för att ha innehaft pepparspray.

Det var i juni förra året i Botkyrka kommun, söder om Stockholm, som polis fann pepparspray vid en kroppsvisitation av Anders Rydberg, vilket Expo tidigare har rapporterat om. Rydberg befann sig vid tillfället i en bil som kontrollerades i anslutning till en polisinsats mot en bekant till honom.

Nordisk styrka bildades 2019 när Nordiska motståndsrörelsen, NMR, splittrades. Anders Rydberg tog över ledarrollen när organisationens första ledare, Klas Lund, i september 2022 klev ned från den positionen.

Anders Rydberg har ett mångårigt engagemang inom den svenska nazistmiljön bakom sig. Innan NMR-splittringen var han lokal ledare för organisationen i Stockholm.

Rydberg förekommer sedan tidigare under 23 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för misshandel, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, skadegörelse, våldsamt upplopp och vapenbrott.

I förhör har Anders Rydberg inte lämnat någon förklaring till varför han bar pepparspray. Han förnekar samtidigt brott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons