Utpekade mannen: ”Inget politiskt motiv” | Expo.se

Utpekade mannen: ”Inget politiskt motiv”

Publicerad 2023-02-17 17:30

Uppdaterad: 
2023-02-17 18:00
Säkerhetspolisens hotbedömning för 2021

En av männen som misstänks för olovlig kårverksamhet säger i en intervju med Expo att det inte finns politiska motiv bakom brottsligheten han misstänks för.

Den man i 45-årsåldern som misstänks för olovlig kårverksamhet förnekar att det skulle finnas ett politiskt motiv bakom den verksamhet som nu utreds av Säpo. Det säger han i en intervju med Expo där han för första gången uttalar sig om motivet bakom brottsligheten som han misstänks för. I intervjun beskriver han sig som ”opolitisk”. Den bilden motsägs dock av en källa till Dagens Nyheter.

En av de män som misstänks för olovlig kårverksamhet efter ett Säpo-tillslag i början av februari har en bakgrund inom vit makt-miljön, det kunde Expo avslöja under torsdagen.

Expos granskning visade att mannen förekommer på en lista över ”nationella aktivister” som upprättats inom den svenska vit makt-rörelsen under 90-talet. Han finns också med i den nazistiska tidningen Info-14:s prenumerationsregister, som Expo tagit del av. Info-14 gavs ut som pappertidning från 1995 till millennieskiftet och efter det under flera år som webbtidning.

Mannen bär också tatueringar med nazistiska motiv – något som syns i bilder i mannens sociala medier där senaste bilden är postad 2014.

Lyssna på Studio Expo

Kallar sig ”opolitisk”

I en intervju med Expo inleder mannen med att säga att han inte kan säga så mycket på grund av att han har yppandeförbud. Han nekar till brottsmisstankarna om olovlig kårverksamhet och säger att han inte har något intresse för politik.

–Jag är varken höger eller vänster. Jag är så trött på politik så det finns inte, det intresserar inte mig.

Finns det något politiskt motiv bakom det ni misstänks för nu?

– Nej, inte överhuvudtaget.

Finns det någon risk att utredningen kommer hitta något politiskt motiv?

– Nej.

I intervjun bekräftar mannen att han i ung ålder var aktiv i skinnskallemiljön. Men enligt honom har han lämnat det livet bakom sig. Han säger också att flera av hans tatueringar från den tiden är övertäckta med nya motiv i dag – men några finns kvar.

– Jag gjorde tatueringarna när jag var 15 år, men lämnade miljön när jag var 18, säger han.

Mannen säger också att han deltog i Fryshusetgrundaren Anders Carlbergs icke-våldsverksamhet för unga skinnskallar. Info-14 säger han att han inte vet vad det är.

– Jag har inte prenumererat på några sådana tidningar, säger mannen.

Han beskriver sin tid inom skinnskallemiljön som ungdomssynder och säger att det mest gick ut på att festa.

Källa: ”Vill stå redo när invandrarna tar över”

Bilden den brottsmisstänkte mannen ger till Expo stämmer inte med hur en källa till Dagens Nyheter, som enligt tidningen har känt mannen i 45-årsåldern under lång tid, beskriver honom.

– Han tycker att det har blivit för mycket invandrare och att det måste bli någon slags milisgrupp som kan slå tillbaka när de sätter igång och tar över det här landet, riksdagen och allt möjligt. Att det till exempel skulle kunna bli en muslimsk statsminister. Jag tror han ville förbereda sig på att stå redo – han har nog lekt lite för mycket med den tanken, säger källan till tidningen.

Lång karriär i säkerhetsbranschen

Mannen har en lång karriär inom säkerhetsbranschen och har fram till nyligen handlat med vapen genom ett eget säkerhetsbolag, något SVT Nyheter var först att berätta om. Han har också tidigare varit anställd inom Försvarsmakten – enligt egen uppgift som vapeninstruktör.

Mannen ska inom ramen för en privat skytteförening ha vapentränat poliser och militärer, något Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Mannen står samtidigt åtalad för vapenbrott i ett större mål i vilket han misstänks ha sålt vapen och fabricerat intyg till personer som ansökt om vapenlicens till sina kunder – som han dessutom även vapentränat.

Läs mer: Misstänkt för olovlig kårverksamhet har bakgrund i vit makt-miljön

Åklagaren: ”politisk kontext viktigt”

Kammaråklagare Henrik Olin på riksenheten för säkerhetsmål är förtegen om utredningen och hänvisar till förundersökningssekretess. Han medger samtidigt att politiska motiv är viktiga frågeställningar på ett generellt plan.

– Generellt sett så är den typen av frågeställningar av intresse givet att det här är en brottsmisstanke som ytterst riktar sig mot statsskicket. Det är klart att ideologisk kontext är en viktig omständighet – men om och vilken, det är inget som jag kommenterar just nu, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Henrik Olin vill inte svara på huruvida han misstänker att det funnits utvecklade planer på att gå till angrepp mot statsskicket eller svenska staten och hänvisar till utredningens känsliga läge.

I en intervju med P4 Stockholm säger han att fler kan komma att misstänkas i ärendet.

Vid samtliga tidigare gånger som olovlig kårverksamhet har prövats har det rört nationalistiska grupperingar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons