Nytt nummer av Expo – ”Rörelsen bakom ljuset” | Expo.se

Nytt nummer av Expo – ”Rörelsen bakom ljuset”

Publicerad 2023-03-28 17:00

Nytt nummer av Expo, #1 2023. Inlåsta ljuskrigare, återbesök i skånska Klippan och växande antisemitism i USA.

I det här numret av Expo återbesöker vi skånska Klippan, går på konspirationsmässa och pratar rasism och filmskapande med skådespelaren och regissören Bahar Pars.

Konspirationsrörelsen lyckades locka många nya anhängare under coronapandemin när de mobiliserade ett brokigt motstånd mot allt ifrån restriktioner, vaccin, läkemedelsindustrin, folkvalda politiker och andra internationella makthavare – ofta med mer eller mindre uttalad antisemitism och ofta i allianser med extremhögern. Kommer mirakelprodukter och ett allt religösare innehåll – med varningar för ockultism, satanism och prat om frekvenser och ljusbringare få de nyfrälsta att stanna kvar? I det här numret av Expo har vi minglat bland ljuskrigare och djävulstecken på konspirationsmässan Wake Up Conference i Malmö.

Judiskt motstånd, Republikansk antisemitism och splittrade familjer

Författaren Kenneth Hermele berättar om det judiska motståndskvinnor som riskerade livet i sin kamp mot Nazityskland. Den USA-baserade journalisten Martin Gelin berättar om den accelerereande antisemitismen inom den amerikanska högern generellt och inom det republikanska partiet specifikt. Gästkrönikören Hedvig Ljungar söker svar om drivkrafterna bakom Tidöavtalets utlovade kulturkanon. Jon Weman har pratat med anhöriga till konspirationstroende och ser hur familjer splittrats i spåren av QAnon och annat konspirationstänkande.

Hur ska Klippan göra upp med 90-talsnazismen?

Nästan 30 år efter nazistmordet på Gérard Gbeyo värker fortfarande minnet av nazismens historia i skånska Klippan. Det är något som blivit tydligt efter vinterns SD-skandal, där tolv medlemmar i den lokala partiföreningen uteslutits efter att ha trotsat partiledningen och istället försvarat ett par uteslutna före detta lokala nazistledare. De tidigare nazisterna fick efter valet inflytelserika positioner inom kommunen som politiska vildar på SD-mandat. För de Klippanbor som drabbades av den starka lokala närvaron av nazister under 1990-talet och början på 2000-talet väcker det såriga minnen. Hur kan en ort läka och vad krävs egentligen för att göra upp med nazismen?

Dessutom har vi träffat skådespelaren och regissören Bahar Pars för att prata rasism, motstånd och filmskapande.

Det och mycket mer i årets första nummer av Expo.

Tidningen finns att köpa i butik från och med den 31 mars. Teckna en prenumeration för att få digital tillgång till numret genom vår app och e-tidning. Där hittar du dessutom samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995 fram till i dag.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons