Polis skjuten vid tillslag mot Reichsbürgerrörelsen | Expo.se

Polis skjuten vid tillslag mot Reichsbürgerrörelsen

Publicerad 2023-03-22 17:27

Tysk polis slog under onsdagen till mot 19 personer kopplade till det så kallade Reichsbürgerrörelsen.

Tysk polis slog under onsdagen till mot 19 personer kopplade till det så kallade Reichsbürgerrörelsen.

Tysk polis slog under onsdagen till mot 19 personer som kopplas till högerextrema Reichsbürgerrörelsen, däribland flera poliser och militärer, rapporterar DN med hänvisning till tyska medier. En polis skadades efter att en person öppnat eld vid ett av tillslagen.

Tysk polis slog under onsdagen återigen till mot personer kopplade till den högerextrema Reichsbürgerrörelsen. Enligt tyska medier rör det sig om ett koordinerat tillslag mot sammanlagt 19 personer. Bland dessa fanns flera tjänstgörande poliser och militärer, rapporterar Tagesschau med hänvisning till flera tyska medier.

Vid ett av onsdagens tillslag sköt en person mot polisen och en ur polisstyrkan fick lindriga skador – något som nu utreds som försök till mord.

Planerade statskupp

Runt 25 personer kopplade till Reichsbürgerrörelsen greps i december förra året i en stor polisinsats på flera platser i Tyskland, efter att långtgående och konkreta planer på att genomföra en statskupp uppdagats.

Bland de som greps fanns även då poliser och militärer, men också en tidigare före detta förbundsdagsledamot för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland. Även en 71-årig adelsman, som titulerar sig som prins, greps vid tillslaget. Hans jaktslott tros ha använts som mötesplats för att planera störtandet av regeringen.

Lyssna på Studio Expo

Erkänner inte Tysklands gränser

Reichsbürgerrörelsen består av flera grupper som förnekar den tyska republiken av idag. Rörelsen erkänner endast de tyska gränserna som de såg ut innan andra världskrigets början, det så kallade Tyska riket. Enligt rörelsen är Tyskland fortfarande ockuperat av de allierade. Man erkänner inte heller tysk lagstiftning.

Rörelsens metoder är ofta våldsamma och flera mord och våldsdåd kopplas till rörelsen under de senaste åren.

Under 2022 rapporterade Tysklands säkerhetstjänst om att landets extremhöger bedöms vara alltmer våldsbenägen. Det konstaterades i rapporten att miljön även ska ha ökat i antal individer, vilket bland annat kopplades till Reichsbürgerrörelsen, som också varit motståndare mot åtgärder kopplade till coronapandemin.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons