AFD:s ungdomsförbund extremiststämplas | Expo.se

AFD:s ungdomsförbund extremiststämplas

Publicerad 2023-04-27 10:56

Jungen Alternative

Junge Alternative für Deutschland anses vara en ”bekräftad” extremistorganisation.

Det högerextrema partiet Alternativ för Tysklands ungdomsförbund klassas av landets säkerhetstjänst som en extremistorganisation. Beslutet ger säkerhetstjänsten ökade befogenheter att bevaka organisationen.

Den tyska författningsskyddet BFV, landets federala myndighet för skyddande av den tyska konstitutionen, har efter fyra års granskning kommit fram till att det högerextrema partiet Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund ska klassas som en ”bekräftad” extremistorganisation, rapporterar TT.

Enligt vad BFV uppger i ett uttalande om ungdomsförbundet så bedöms dess rasism kunna leda till våldshandlingar mot personer som uppfattas som utländska.  

LÄS MER: Vilken sorts parti är AFD?

Ungdomsförbundet har tidigare klassats som ”misstänkt” extremistiskt, vilket gett säkerhetstjänsten rätt att till exempel bedriva hemlig avlyssning och använda sig av infiltratörer. Den nya extremist-klassificeringen ger säkerhetstjänsten ytterligare utökade befogenheter att övervaka ungdomsförbundet.

2021 klassades även moderpartiet AFD som ”misstänkt” extremistiskt, ett beslut som senare underkändes i en administrativ domstol i Köln.

Studio Expo om Reichsbürgerrörelsen:

Året innan lades en falang av partiet ned, efter att säkerhetstjänsten riktat sitt intresse mot den. En åtgärd som kritiker menade endast var ett spel för spel för galleriet

AFD fick sitt parlamentariska genombrott i EU-parlamentsvalet 2014. Sedan 2017 sitter i partiet i den tyska förbundsdagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons