Nazistveteran åtalas för hets mot svarta | Expo.se

Nazistveteran åtalas för hets mot svarta

Publicerad 2023-04-06 10:57

NMR:s närvaro i Almedalen ledde till våld och hot.

Tobias Malvå, längst fram i samband med att NMR 2018 var i Almedalen, åtalas igen för hets mot folkgrupp.

Nordiska motståndsrörelsens aktivist Tobias Malvå åtalas för hets mot folkgrupp för att på Instagram spridit nedsättande budskap om svarta. Malvå är en veteran i nazistkretsar och har sedan mitten av 1990-talet varit aktiv inom miljön.

Tobias Malvå, 47, är en mångårig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han står åtalad vid Malmö tingsrätt för att i januari 2021 spridit ett videoinlägg på Instagram där han ses visa en svart docka med en snara om halsen. Han kallar dockan diverse nedsättande epitet samt gör en så kallad Hitlerhälsning och säger Hell seger. 

Han åtalas även för att några månader senare, på samma instagramkonto, ha spridit ett filmklipp där han visar upp diverser verktyg och bland annat säger: ”slägga att slå med, funkar också bra till röda människor, och röda människor som är döda är det bästa”. Han visar även upp ett hakkors. 

I förhör varken erkänner eller förnekar Malvå brott.

Tobias Malvå har till och från sedan 1990-talet varit aktiv i den svenska nazistmiljön, bland annat i Nationalsocialistik front. Sedan många år är han aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Han förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd för grov skadegörelse av romska minnesmärken samt för hets mot folkgrupp vid 35 tillfällen

Huvudförhandling i hets mot folkgrupp-målet är planerat till hösten. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons