Nazistveteran åtalas för hets mot svarta | Expo.se

Nazistveteran åtalas för hets mot svarta

Publicerad 2023-04-06 10:57

NMR:s närvaro i Almedalen ledde till våld och hot.

Tobias Malvå, längst fram i samband med att NMR 2018 var i Almedalen, åtalas igen för hets mot folkgrupp.

Nordiska motståndsrörelsens aktivist Tobias Malvå åtalas för hets mot folkgrupp för att på Instagram spridit nedsättande budskap om svarta. Malvå är en veteran i nazistkretsar och har sedan mitten av 1990-talet varit aktiv inom miljön.

Tobias Malvå, 47, är en mångårig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han står åtalad vid Malmö tingsrätt för att i januari 2021 spridit ett videoinlägg på Instagram där han ses visa en svart docka med en snara om halsen. Han kallar dockan diverse nedsättande epitet samt gör en så kallad Hitlerhälsning och säger Hell seger. 

Han åtalas även för att några månader senare, på samma instagramkonto, ha spridit ett filmklipp där han visar upp diverser verktyg och bland annat säger: ”slägga att slå med, funkar också bra till röda människor, och röda människor som är döda är det bästa”. Han visar även upp ett hakkors. 

I förhör varken erkänner eller förnekar Malvå brott.

Tobias Malvå har till och från sedan 1990-talet varit aktiv i den svenska nazistmiljön, bland annat i Nationalsocialistik front. Sedan många år är han aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Han förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd för grov skadegörelse av romska minnesmärken samt för hets mot folkgrupp vid 35 tillfällen

Huvudförhandling i hets mot folkgrupp-målet är planerat till hösten. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons