Massmördaren i Texas fantiserade om ”raskrig” | Expo.se

Massmördaren i Texas fantiserade om ”raskrig”

Publicerad 2023-05-09 12:12

Massmördaren i Texas bar ett vit makt-märke under masskjutningen vid ett köpcentrum i staden Allen.

Skytten postade nazistiska symboler, fantasier om ett kommande ”raskrig” och bilder på sin utrustning, visar Washington Posts genomgång av mannens sociala medier.

Mannen som sköt ihjäl åtta människor och skadade sju bar ett vit makt-märke under masskjutningen, rapporterar Washington Post. Skytten har också spridit rasistisk propaganda i sociala medier och fantiserat om ”raskrig”. Bland de åtta döda finns tre barn.

Det var i lördags kväll 33-åriga Mauricio Garcia sköt med automatvapen vid ett köpcentrum i staden Allen i Texas, USA. Åtta personer dödades, bland dessa tre barn – ytterligare sju skadades allvarligt. De flesta offren är av koreansk eller indisk härkomst, uppger det amerikanska public service-bolaget NPR.

Vid masskjutningen dödades också gärningsmannen. Han sköts av en polis som besökte shoppinggallerian i ett annat ärende samtidigt som 33-åringen öppnade eld.

Bar vit makt-märke

Enligt Washington Post, som gått igenom Garcias sociala medier, har han på den ryska plattformen Odnoklassniki publicerat rasistiska inlägg strax innan massmordet. Han ska också ha fantiserat om ett kommande ”raskrig”. Tidningens genomgång visar också att han återkommande lagt upp nazistsymboler i sitt flöde och har spridit rasism särskilt riktad mot asiater.

För Washington Post bekräftar polisen att han under masskjutningen bar ett tygmärke på sitt bröst med förkortningen RWDS – en förkortning för ”Right Wing Death Squad”. Enligt NPR kopplar polisen samman Garcias högerextrema åsikter med motivet till massmordet.

Frasen Right Wing Death Squad eller RWDS, används ofta av högerextrema grupper och vit makt-anhängare. Bland annat under de högerextrema ”Unite the Right”-manifestationerna i Charlottesville 2017. Medlemmar i den högerextrema våldsgruppen Proud Boys har också burit märket, bland annat under stormningen av Kapitolium 2021.

Lyssna på Studio Expo:

Sparkades från militären

NPR skriver att Mauricio Garcia tog värvning i den amerikanska armén i juni 2008. Under måndagen sade det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon att han sades upp från sin tjänstgöring bara tre månader senare på grund av psykiska problem.

Enligt NPR:s källor inom militären ska Garcias överordnade inom armén tidigt identifierat honom ”som ett problem”.

NPR skriver också att Garcia, inom ramen för sin senaste anställning, under 2017 genomgått vapenträning. Träningen ska ha varit en utbildning för säkerhetsvakter – det är dock oklart om han efter utbildningen verkligen tjänstgjort som vakt, skriver NPR.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons