Fängelse för nazister som misshandlade 15-åring och hans pappa | Expo.se

Fängelse för nazister som misshandlade 15-åring och hans pappa

Publicerad 2023-06-21 12:22

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge.

En ledargestalt i NMR och en annan aktivist i nazistorganisation döms för misshandel i anslutning till valrörelsen. Genrebild.

Två medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen döms för misshandel av en 15-åring och hans pappa. Händelsen skedde i anslutning till nazistorganisationens valrörelse i Örkelljunga. Det är inte den enda våldsamma incidenten som kan kopplas till NMR:s valrörelse på orten.

Två medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, döms vid Helsingborgs tingsrätt för att misshandlat en 15-åring och hans pappa.

Misshandeln skedde den 4 september förra året, söndagen innan valet, i anslutning till att nazisterna spred valpropaganda i centrala Örkelljunga, en av fyra kommuner som nazistorganisationen kandiderade i. Situationen ska ha uppstått efter att en man markerade sitt ogillande genom att riva ett av flygbladen.

En av de dömda, Marcus Hansson, 34, har en ledarposition i organisationen. Han döms till två månaders fängelse för misshandel.

En 20-årig aktivist i nazistorganisationen döms också till fängelse i fem månader för tre fall av misshandel, då han även attackerade en person som försökte ingripa. Han döms även för ringa vapenbrott för innehav av pepparspray.

Våldsam valrörelse

Det här är inte den enda våldsamma incidenten som kan kopplas till NMR:s valrörelse på orten. I oktober förra året dömdes Marcus Hansson och ytterligare en lokal aktivist, i Helsingborg tingsrätt, för misshandel av två ungdomar som de trodde tagit ner några av NMR:s valaffischer.

Marcus Hansson dömdes till fängelse i sex månader för misshandel av en av ungdomarna, en flicka som var 16 vid tillfället.

Domen fastställdes i januari av hovrätten. Den händelsen skedde en knapp vecka efter den misshandel som Marcus Hansson nu har dömts för.

Tidigare ansvarig utgivare

Marcus Hansson var tidigare ansvarig utgivare för NMR:s sajter. Han är sedan tidigare dömd för våldsbrott, bland annat för en händelse 2019 i Lund, då en grupp motdemonstranter och en frilansjournalist attackerades. Marcus Hansson dömdes samtidigt för brott mot knivlagen, en händelse som skedde vid ett tidigare tillfälle.

Han är även tidigare dömd för bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, brott mot väglagen och för att ha vandaliserat ett romskt minnesmärke.

NMR fick totalt 26 röster i valet till Örkelljungas kommunfullmäktige.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons