Far och son döms för hets mot folkgrupp | Expo.se

Far och son döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2023-06-12 12:23

Umeå tingsrätt

Två personer döms vid Umeå tingsrätt för rasistiska tillmälen. Genrebild.

Far och son döms av Umeås tingsrätt för hets mot folkgrupp efter att de riktat rasistiska tillmälen mot en pubs entrévärdar. Även saker som ”vi ska rösta SD” ska ha sagts.

Det var den 28 maj förra året som två entrévärdar på en pub i centrala Umeå blev kallade för en rad nedsättande rasistiska tillmälen av en far, 52, och hans son, 28, som på grund av berusning nekats inträde. De ska bland annat skrikigt n-ordet, ”jävla blattar” och ”turkjävel”, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Entrévärdarna ska vid tillfället även ha blivit fysiskt attackerade.

Nu döms de båda för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. De ska dessutom betala kränkningsersättning till en av de utsatta entrévärdarna.

De båda döms mot sitt nekande. De medger omständigheterna, men menar att det inte borde betraktas som hets mot folkgrupp. Rätten menar dock att bevisningen i målet är tydlig och att de två har begått gärningen med uppsåt.

De två dömda ska i tumulten enligt vittnesförhör även gett uttryck för sympatier med Sverigedemokraterna. De ska bland annat ha sagt: ”vi ska rösta SD” och ”hoppas SD vinner så ni åker ut”.

Båda männen är sedan tidigare ostraffade.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons