Nytt högerextremt parti tar plats i grekiska parlamentet | Expo.se

Nytt högerextremt parti tar plats i grekiska parlamentet

Publicerad 2023-06-26 14:33

Extremhögern får 35 stolar i det grekiska parlamentet efter söndagens val.

Vid söndagens grekiska val tog sig det högerextrema partiet Spartiaterna in i parlamentet. Partiet har fått stöd av en fängelsedömd tidigare ledare för nazistiska Gyllene gryning. Samtidigt så vann premiärminister Kyriakos Mitsotakis och hans konservativa parti stort.

Söndagens grekiska parlamentsval blev en stor seger för det konservativa Ny demokrati och sittande premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Men det blev även en återkomst för extremhögern.  

Det nybildade högerextrema partiet Spartiaterna fick preliminärt 4,7 procent av rösterna, vilket förväntas ge det 13 platser av totalt 300 i parlamentet, rapporterar TT.

Partiet har uppmärksammats för att Ilias Kasidiaris, tidigare ledare för nazistiska Gyllene gryning, har gett det sitt stöd. Gyllene gryning klassades 2020 av en domstol som en kriminell organisation. Kasidiaris avtjänar ett 13 år långt fängelsestraff, dömd för att ha tillhört en kriminell organisation som attackerat migranter och vänsteraktivister.

Kasidiaris har under sin fängelsetid försökt starta upp ett nytt parti. Men partiet hindrades att kandidera och då valde han istället att stödja Spartiaterna, rapporterar AP.

”Jag vill självklart tacka Ilias Kasidiaris för den betydelsefulla hjälpen han gav oss”, sa Spartiaternas ledare Vassilis Stigas när det stod klart att partiet kommit in, enligt Sveriges radio.

Gyllene gryning satt i parlamentet i sju år, och blev 2012 tredje största parti. Partiet hamnade utanför parlamentet i valet 2019.

Även ultrareligiösa partiet Niki är nya i parlamentet och nationalistiska Grekisk lösning kom in igen. Tillsammans får de tre högerextrema partierna 35 stolar i parlamentet uppger AP.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons