SD gör sig av med sitt mediebolag | Expo.se

SD gör sig av med sitt mediebolag

Publicerad 2023-06-21 14:34

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm, sommaren 2022.

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm 2022.

Sverigedemokraterna gör sig av med sitt mediebolag Samtid & Framtid. Enligt uppgifter till Aftonbladet fattade partistyrelsen beslutet på måndagen, som innebär att Youtubekanalen Riks och sajten Samtiden ska frigöras från SD.

– Partiet har sagt att man inte ska äga några medier, säger Dick Erixon, ansvarig utgivare för båda sajterna, till Aftonbladet.

Uppgifterna bekräftas av Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli-Björkman, som tillsammans med Dick Erixon sitter i bolagsstyrelsen för Samtid & Framtid.

Arbetet med att avyttra bolaget kommer att pågå under sommaren, men formerna för det nya ägandet är inte helt klara.

– Principbeslutet är fattat, men det är ännu inte bestämt hur det ska läggas upp. Hur övergången ska gå till är inte klart, men det är något man jobbar med nu och det kommer besked så fort det är klart, säger Dick Erixon till Aftonbladet.

Dick Erixon säger att det lokalbyte som Riks just nu är inne i inte ska bero på att Youtubekanalen har en ansträngd ekonomi. Samtidigt har Aftonbladet tidigare kunnat visa att partiet 2022 gick in med 450 000 kronor till projektet och andra uppgifter gör gällande att partiet i startskedet ska ha gått in med en betydligt större summa. Bara teknikutrustningen till Riks ska vara inköpt för flera tiotals miljoner kronor.

Riks lanserades 2020 och publicerar inslag i tv-format på sin hemsida och Youtubekanal. Inslagen sprids också i Sverigedemokraternas egna kanaler. Riks har knappt 90 000 prenumeranter på Youtube och publicerar ett stort antal inslag per vecka av varierande längd och karaktär.Tidningssajten Samtiden startade 2014.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons