En glömd frihetskämpe | Expo.se

En glömd frihetskämpe

Publicerad 2023-07-03 10:08

Claudia Ruggerini
Hjältesommar

Claudia Ruggerini gick bort 2016. Året därpå kom boken "Godnattsagor för rebelltjejer" – där den italienska antifascistens berättelse finns med - ut.

Claudia Ruggerini var en av de italienska frihetskämparna som stred mot det fascistiska statsskicket under andra världskriget. Ruggerini föddes in i en fattig familj i Milano 1922, samma år som Mussolini tog över makten i landet.

Den som kom att väcka hennes politiska engagemang och aktivism var hennes pappa. Han var aktiv i det italienska kommunistpartiet. När hon bara var 12 år gammal, 1934, blev pappan misshandlad till döds av den fascistiska polisen. Tidigare samma år hade hennes pappa även blivit avskedad på grund av sitt politiska engagemang.

1943 träffade Ruggerini ledaren för det neapolitanska kommunistpartiet, Antonio D’Ambrosio, och en grupp likasinnade studenter som tillsammans började arbeta mot fascismen i landet. Det aktivistiska arbetet innebar flera riskfyllda uppdrag för Ruggerini, bland annat att distribuera underjordiskt pressmaterial, leverera vapen och stjäla underrättelseinformation från ett fängelse.

Den 25 april 1947 föll den fascistiska regimen i Italien.

Claudia Ruggerini arbetade största delen av sitt liv som läkare och neurolog. Hennes erfarenheter av att ha levt under fascistiskt styre gjorde att hennes engagemang i sociala frågor förblev av högsta prioritet.

Boken Godnattsagor för rebelltjejer - 100 berättelser om fantastiska kvinnor (Bokförlaget Mazx Ström) utkom 2017 och där är Claudia Ruggerini en av de som lyfts fram.

Artikeln har tidigare publicerats i tidskriften Expo #1- 2023.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons