Protest mot rasism i finska regeringen | Expo.se

Protest mot rasism i finska regeringen

Publicerad 2023-07-20 09:43

Protesterna vandrade till riksdagshuset i Helsingfors.

Tusentals deltog på onsdagen i en protest mot rasism i den finska regeringen. Demonstranterna gick under parollen ”Nolltolerans! Rasisterna ut ur regeringen”.

Det var i Helsingfors och Kuopio som det under onsdagseftermiddagen hölls protester som ett svar på att en rad politiker i den nya finska regeringen avslöjats med att ha uttalat sig rasistiskt.

Den senaste i flera skandaler som drabbat regeringen kopplas till Sannfinländarnas partiordförande och finansminister Riikka Purra, som 2008 skrev grovt rasistiska kommentarer på nätet, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Statsminister Petteri Orpo från samlingspartiet kommenterade avslöjandet med att han är nöjd med att Purra har bett om ursäkt och att ”regeringen inte faller på grund av detta”.

Enligt polisen deltog runt 5000 människor i demonstrationen i den finska huvudstaden, rapporterar Yle. Deltagare som tidningen talat med menar att en ursäkt inte räcker och att Statsminister Petteri Orpo måste ta ett större ansvar över det som kommit fram. En av arrangörerna bakom protesten kallar regeringen för ”öppet rasistisk”

Med det är inte bara på gatorna som det protesteras. Oppositionen vill se förtroendeomröstning och 100 000 underskrifter har samlats in för att tvinga finska Riikka Purra att avgå, rapporterar Expressen. Insamlingen är dock inte juridiskt bindande för riksdagen att förhålla sig till.

Regeringen tillträdde i juni och är en högerkoalition bestående av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet.

Bara en dryg vecka efter att den tillträtt avgick Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junnila efter att det framkommit att han haft samröre med högerextremister.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons