Calypso och medborgarrättsaktivist | Expo.se

Calypso och medborgarrättsaktivist

Publicerad 2023-08-18 15:10

Harry Belafonte dog den 25 april i år.

Harry Belafonte dog den 25 april i år.

Hjältesommar

1950-talets tonåringar – också i Sverige – kunde sjunga med i Harry Belafontes gungande calypsolåtar. Men varken de eller deras föräldrar hade så mycket koll på att den långe snygge mannen med mjuka rösten hade en annan karriär också.

Belafonte var redan då en ledande antirasistisk kämpe för mänskliga rättigheter. I USA och många andra länder i världen.

Hans LP Calypso var den första i världen som sålde över en miljon. Han var samtidigt en av Martin Luther Kings närmaste män. Pengar och statusen som han tjänade på skivor, konserter och filmer satsade han på kampen. ”Och han ställde alltid upp”, har Kings fru Coretta sagt. Hela livet igenom, till 96, engagerade han sig för mänskliga rättigheter i olika länder över världen. Och han var inte rädd för att säga vad han tyckte, som att kalla George W Bush för världens störste terrorist och utrikesministrarna Colin Powell och Condoleezza Rice för ”house slaves”.

Harry föddes i Harlem på Manhattan, hans mamma Melvine jobbade som hemhjälp. Men hon måste skicka hem honom till mormor på Jamaica – där växte han upp och hittade musiken. Men det var hans mamma som lärt honom: ”Ser du en orättvisa så stanna och gör något åt den.”

Texten har tidigare publicerats i Expo #2 2023.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons