Bar nazistmärken och kniv – åtalas | Expo.se

Bar nazistmärken och kniv – åtalas

Publicerad 2023-09-25 16:06

Den åtalade mannen bar kniv och en jacka med den så kallade totenkopf-symbolen.

Man åtalas för att i centrala Stockholm burit en jacka med nazistsymbol och för att ha haft kniv på allmän plats.

Den 5 mars kontrollerade en polispatrull en 26-årig man vid Hötorget i centrala Stockholm. Poliserna noterade att mannen bar en jacka med ett påsytt totenkopf-märke, dödskallesymbolen som prydde SS-uniformerna under Hitlerregimen.

Vid en visitation visade det sig även att mannen bar en kniv. 

Nu åtalas 26-åringen vid Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen. Åklagaren menar att i båda fallen begick 26-åringen gärningen med uppsåt. I förhör medger mannen omsgändighterna men förnekar brott.

Totenkopf-symbolen har tidigare vid ett flertal tillfällen prövats rättsligt, till exempel fastställde hovrätten 2018 att det utgjorde hets mot folkgrupp när en företrädare för Nordiska motståndsrörelsen bar symbolen på sin jacka.

Huvudförhandling mot 26-åringen är planerad att hållas i slutet av november.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons