Finsk nazistcell åtalas för terroristbrott | Expo.se

Finsk nazistcell åtalas för terroristbrott

Publicerad 2023-09-01 13:32

3D-printade vapen i syfte att använda i nazisterna raskrig.

3D-printade vapen som de åtalade misstänks ha tagit fram i syfte att använda i sitt ”raskrig”.

Fyra finländska personer åtalas för sin medverkan i en nazistisk cell. Tre av dem för terroristbrott. Gruppen ska ha valt ut målen för de planerade dåden utifrån deras rasistiska övertygelser och personer de uppfattade som politiska motståndare. De fyra är även åtalade för att ha tagit fram 3D-printade automatvapen.

På torsdagen meddelade biträdande riksåklagaren Jukka Rappe att åtal väcks mot fyra personer som ingått i en finsk nazistisk cell, rapporterar Yle.

Åtalet omfattar grovt vapenbrott i misstänkt terroristsyfte, men även att de utbildat sig i syfte att begå terroristbrott. Tre av dem åtalas för terroristbrott, samtliga för vapenbrott. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått under de senaste åren i området kring staden Lahtis norr om Helsingfors.

Enligt vad som framkommer i förundersökningen har gruppen tillverkat egna 3D-printade skjutvapen i avsikt att förbereda sig för en väpnad konflikt mellan folkgrupper.

 

 

Tre av männen är mellan 20 och 30 år, den fjärde över 60 år. Enligt Yle bestrider de merparten av åtalspunkterna, som även inkluderar vapen- och narkotikabrott utan koppling till terrormotiv.

Accelerationism

De misstänkta släpptes ur häktet i början av 2022, men var fortsatt misstänkta. En av dem greps och häktades igen i mars i år, efter att det visat sig att han fortsatt sprida våldsbejakande idéer.

I juli meddelade polisen att förundersökningarna kring de fyra var klar. Enligt vad som framkom då ska de fyra männen beväpnat sig och förberett sig för att begå våldshandlingar.

– De misstänktas motiv och tillverkningen av skjutvapen utgår från en accelerationistisk ideologi, vars syfte är att med olika metoder påskynda och stöda utvecklingsskeden som leder till samhällets kollaps, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Tuomas Kuure vid polisen i Tavastland i ett uttalande i anslutning till att delar av förundersökningarnas resultat presenterades.

Han tillade att gruppen, förutom att ha valt ut planerade måltavlor utifrån hudfärg och politisk hemvist, även misstänks ha planerat tillslag mot olika delar av infrastrukturen, bland annat elnät och spårtrafiken. Samtidigt har det inte kunnat beläggas att guppens diskussioner och planer om terrordåd gått vidare till att de förberett sig för ett konkret mål.

Högerextrem accelerationism är en idé om att man genom attentat ska skapa konflikter. Anhängarna vill med våld driva på en utveckling som syftar till att samhället faller samman – för att sedan bygga en ny samhällsordning ur ruinerna.

Det har inte satts något datum för tingsrättsförhandling.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons