Fyra gripna för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse | Expo.se

Fyra gripna för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Publicerad 2023-09-12 16:50

Den 18-åring som tidigare i år greps misstänkt för förberedelse till grov mordbrand har nu häktats misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i händelsen. 18-åringen är sedan tidigare dömd för att ha spridit grov antisemitism och uppmanat till att bomba synagogor.

Fyra personer är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Tre av dem greps för en vecka sedan och sitter nu häktade, 18, 19 och 34 år gamla. Kring den fjärde misstänkte råder sekretess och personen är inte häktad.

Enligt vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping, Ulrika Grenerfors så greps den nu häktade 18-åringen och 19-åringen av polis i anslutning till en bil i Mjölby. 34-åringen greps i Linköpings kommun.

Varför bilen stoppades av polis vill Grenerfors i nuläget inte uttala sig om. Inte heller vad polisen funnit som gör att de fyra är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse vill hon kommentera.

– Nej utredningen är så ny att jag inte kan gå in på några sådana detaljer, säger Ulrika Grenerfors till Expo.

Uppgifter till SVT gör dock gällande att det ska röra sig om att en misstänkt bomb ska ha hittats i bilen.

Expo har tidigare rapporterat om att 18-åringen förekommer i en utredning rörande förberedelse till grov mordbrand, något han i maj häktades för. Häktningen hävdes 30 juni. Något åtal har ännu inte kommit i det ärendet.

2020 dömdes han även för att ha spridit en stor mängd antisemitiskt material på sociala medier. Han har även gett uttryck för våldsbejakande åsikter, bland annat att synagogor ska bombas. Expo har också kunnat visa att han haft en framträdande roll i skapandet av en internationell nazistisk sammanslutning under namnet Moonkrieg Division.

Läs mer om högerextrem accelerationism i vår wiki.

Ulrika Grenerfors påpekar samtidigt att det inte framkommit något ideologiskt motiv än så länge i utredningen.

– Det finns ingenting i nuläget som tyder på det, säger hon.

De tre är häktade fram till 22 september, men Ulrika Grenerfors tror att den tiden kan komma att förlängas.

– Det är en stor sannolikhet att det kommer ytterligare ansökningar om förlängd tid för åtalsväckande, säger hon.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons